Babacan doğal gaza zam istedi

Haber Giriş : 28 Mayıs 2006 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi yönetimi IMF'yle yapılan toplantının ardından enerji KİT'lerinin zararlarını düşürmek için düğmeye basma kararı aldı

Ekonomi yönetimi, IMF gözden geçirme görüşmelerinde de gündeme gelen enerji KİT'lerinin görev zararları için düğmeye basıyor. Göreve gelmesinden bu yana 3 yıl boyunca doğalgaza zam yapmayan Enerji Bakanlığı'na daha önce de "Zam yapın" baskısı yapan Hazine, bir kez daha zam yapılması talebini iletti. Enerji Bakanlığı, 2006 başında yaptığı projeksiyonda, artan petrol fiyatları nedeniyle, yıl içinde doğalgaza yüzde 20 zam yapılması gereğini ortaya koymuş, ancak yılın ilk 5 ayında yalnızca yüzde 5.8 oranında zam yapmıştı.

ÖTV indirilsin
KİT dengesinin açık vermesi, özellikle enerji KİT'lerinin görev zararlarının büyümesi nedeniyle, bu zam da Hazine'yi tatmin etmedi. Ancak 3. ve 4. gözden geçirme görüşmelerinin ardından bir sorun olarak masaya gelen KİT'ler konusunda Babacan'ın "Gereken faiz dışı fazlayı sağlayamıyorlar, üstelik zarar ediyorlar. Kâr etmelerini istemiyoruz. Ama zarar da etmesinler" dediği öğrenildi. Bu kapsamda Babacan'ın, Enerji Bakara Hilmi Güler'e "doğalgaza zam yapın" mesajı gönderdiği belirtiliyor. Zam talebine direnen Enerji Bakara Hilmi Güler'in, "Zam yerine doğalgaz üzerindeki ÖTV'yi indirin. Zarar etmesin" dediği öğrenildi. Bu kapsamda Güler'in Maliye'den ÖTV indirimi talep ettiği ancak Maliye'nin "mümkün değil" yanıtı verdiği ifade edildi.

Enerji KİT'leriyle ilgili konuyu TMF müzakerelerinde de değerlendiren Babacan'ın yılın kalan 6 ayında doğalgaz fiyatının artırılması konusunda kararlı olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda, "girdi fiyatları artsa da enerji fiyatlarına zam yapmamanın" iktidara gelişinden bu yana AKP'nin "hükümet politikası" olduğunu belirten bir yetkili, konunun gerekirse Başbakan Erdoğan'a götürülebileceğini söyledi.

Böyle bir durumda, Güler'in direnişine rağmen zam gündeme gelebilecek. Bakan Güler'in Haziran'da zam olmayacağını söyleyerek talebin önünü kesmeyi planladığı iddia edildi. Ancak önümüzdeki dönemde gaza en az yüzde 5 oranında zam gelebileceği ifade ediliyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber