Kadın hakim ve savcı adaylarına pozitif ayrımcılıktan vazgeçildi

Haber Giriş : 28 Mayıs 2006 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim ve savcı adaylarının görevlerinin belirlenmesinde kadın lehine başlatılan pozitif ayrımcılıktan vazgeçildi. Hakim ve savcı atamalarında sınavı kazanıp staja başlayanlardan kimin hakim, kimin savcı olacağı kurayla belirleniyordu.

Geçtiğimiz mart ayında yapılan görevlendirmede bayan adayların tamamı kura çekilmeden hakim yapılmıştı. Erkek adayların büyük bölümü çekilen kura sonucunda savcı olmuştu.

Bu uygulamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirilmesi üzerine eski sisteme dönülerek kadın adaylar arasında da hakim ve savcılık için kura çekildi. Stajlarını sürdüren 317 hakim ve savcı adayı arasında yapılan kura çekimine katılan 66 kadından 41'i hakim olarak görevlendirilirken, 25 aday cumhuriyet savcılığına atanmak üzere ayrıldı. Adli yargı hakim ve savcı adaylarının görev ayrımının belirlenmesi için geçtiğimiz martta yapılan kurada 572 stajyerin görev yerleri belirlenmişti. Ancak pozitif ayrımcılık gerekçesiyle kadın adaylar kuraya sokulmadığı için 102 bayandan gönüllü olarak savcılığı seçen 2 kişi dışında tamamı kura çekilmeden hakim olarak görevlendirilmişti. Bayanlardan boş kalan hakimlik kadroları için erkek adaylar arasında kura çekilmiş, bunların 80'i hakim olarak görevlendirilirken, 390 aday cumhuriyet savcılığına atanmak üzere ayrılmıştı. Hakim olmak isteyen, ancak savcılığa ayrılan erkekler uygulamayı eleştirmişti. Bu durumun kadın-erkek eşitliği ilkesine aykırı olduğu yönündeki itirazlar üzerine Adalet Bakanlığı, kadın adaylar lehine yapılan pozitif ayrımcılıktan vazgeçerek hakim ve savcı adaylarının tamamının kurayla belirlendiği sisteme geri döndü.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber