Sağlıkta tasarruf 'kolesterol ilaçlarından' başladı

Haber Giriş : 29 Mayıs 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF yetkililerinin sağlık ve ilaç harcamalarındaki tasarruf isteğini dikkate alan Sağlık Bakanlığı, işe kolesterol ilaçlarından başladı.

Tüm raporlu hastalardan kolesterol değerlerini laboratuvar testiyle ispat etmesi istendi. Total kolesterolü 160'ın altında, trigliserit değeri 300'ün altında çıkan raporlu hastaların ilacı kesildi. İlaç kullandıkları için değerleri düşük çıkan raporlu hastalar tasarruf mağduru oldu.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, hükümetin ilaç harcamasını kısmak için tedbir almasını doğru, seçtiği yöntemi yanlış bulduğunu söyledi. Raporlu hastaların yaşamının bu ilaçlara bağlı oluğunu belirten Kaplan, "Bu hastalar ilacı kesince değerleri tekrar yükseliyor. Bunun yerine rastgele kolesterol ilacı yazılanlardan tasarruf yapılmalı" dedi. IMF hükümet yetkilileriyle yaptığı son gözden geçirme toplantısında, sağlık harcamalarında 1,5 milyar dolar (2,3 milyar YTL) tasarruf yapılmasını istedi. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı 15 Mayıs'da yayınladığı genelgeyle, raporlu da olsalar total kolesterol değeri 160'ın üzerinde, trigliserit değeri ise 300'ün üzerinde çıkan hastaların ilaç almaya devam edeceğini tüm eczanelere duyurdu. Bunun üzerine, kalp krizi geçirmiş ve geçirmeye aday olanlar, diyabetliler, felç riski taşıyanlar ve felç geçirmeye aday hastalar da hastanelerde test yaptırmaya koştu. Ancak test sonuçları düşük çıkan hastalar, raporlu olmasına karşın eczanelerden ilacını alamadı. Hastaların bu sıkıntısını doğrulayan Kaplan, şöyle konuştu: "25 yaşında bir gence bile, sağlık durumu gerektirmediği halde kolesterol ilacı yazılıyor. Ama olan raporlu hastaya oluyor."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber