HÜDA-PAR varlık gösteremedi

Yeni kurulan ve ilk kez seçime giren Hür Dava Partisi hiç belediye kazanamasa da aldığı oyu yetersiz bulmadı. Diyarbakır’da gövde gösterisi gibi seçim mitingi yapan partinin kentte aldığı oy oranı % 4,16. HÜDA-PAR PKK’nın bölgedeki seçmenler üzerinde baskı kurduğunu savunuyor.

Haber Giriş : 31 Mart 2014 05:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HÜDA-PAR varlık gösteremedi

Mustazaflar Cemiyeti'nin siyasi uzantısı Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Aralık 2012'de resmen kurulan siyasi bir parti. İlk kez bu yerel seçimlerde yarışa katıldı.

Yerel seçimler için özellikle Diyarbakır ve Batman'da iddialıydı ancak yüksek bir oy alabilmiş değil. Kazandıkları da bir belediye yok.

Batman'da aldığı oy oranı yüzde 7,8. Bu durum bir başka iddialı olduğu kentte, Diyarbakır'da sadece birkaç puan az. Parti Diyarbakır'da yüzde 4,32 oy aldı. Türkiye genelindeki oy oranı ise bir hayli az, sadece yüzde 0,19...

Bu iller özellikle önemli çünkü HÜDA-PAR'ın kurucu başkanı ve Diyarbakır adayı Hüseyin Yılmaz Diyarbakırlı. Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu da Batmanlı.

"Seçime girdiğimiz her yerde varız"

HÜDA-PAR'ın kurucu genel başkanı, eski Mustazaf-Der Başkanı ve partinin yerel seçimlerdeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Hüseyin Yılmaz'a göre sonuçları değerlendirmek için erken.

Genel Başkan da şimdilik bir açıklama yapmaktan uzak duruyor.

Al Jazeera'ye konuşan HÜDA-PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, aldıkları oy oranını küçümsemiyor. Sandıktan çıkan sonucu da 'hayal kırıklığı' olarak değerlendirmiyor.

"14 aylık bir parti yüzde Diyarbakır'da yüzde 7 almış, azımsanacak bir oy değil. Biz seçime girdiğimiz her yerde varız. Bizi yok sayan, kabul etmeyenlere karşı sonuçlar bir cevap oldu. HÜDA-PAR gerçeğini herkes kabul etmek zorunda kalacak. Bizimle ittifak olmadan, biz dikkate alınmadan yapılacak her şey akamete uğrayacaktır."

Amaçlarının belediye kazanmak olmadığını söyleyen Tanrıkulu, "Bizim toplumun ıslah olmasını sağlamak gibi bir misyonumuz var. Ne sonuç ne çıkarsa çıksın çalışmamıza ve hizmetimize engel olamayacak." dedi.

'PKK baskısı vardı' iddiası

HÜDA-PAR'ın başından beri savunduğu şey, seçimlerde 'hür iradenin sandığa yansımadığı'...

Tanrıkulu, PKK'lıların seçmenleri doğrudan etkilemeye çalıştığını savundu.

"PKK'lılar silahlarla köyleri dolaştı, elimizde hangi köy ve ilçelere gittiklerine ilişkin tutanaklar mevcut. 'BDP'ye oy verin' değil 'HÜDA-PAR'a oy vermeyin' dediler."

HÜDA-PAR Genel Merkezi'nden Türkiye genelinde oy sayımına geçildiği sırada yazılı bir açıklama da yapılarak Güneydoğu'daki bazı kentlerde BDP ve PKK'nın seçmenlere baskı yaptığı da iddia edildi. HÜDA-PAR'dan yapılan açıklamaya göre, bazı sandık kurulu başkan ve görevlileri seçmeni BDP'ye oy vermeleri için yönlendirdi.

"Cemaat etkilemedi, Başbakan galip çıktı"

Şeyhmus Tanrıkulu, ülkedeki son gelişmelerin seçmenin tercihine yansıdığı ve bunun da AK Parti'nin lehine olduğu görüşünde. Ancak partisinin bölgedeki oylarını Hükümet ile kavga halinde olan Gülen Cemaati'nin etkilemediğini düşünüyor.

"Cemaat'in seçmenler üzerinde etkisi yok. Bu çekişmeden AK Parti galip çıktı. Propaganda savaşından Başbakan mağduru oynayarak galip çıktı. Başbakan bu durumu iyi kullandığı için destek gördü. Halkın tercihine saygılıyız. Halkımız gerçekten Allah'tan korkan insanlar tarafından yönetilsin istedik, yolsuzluklar yapıldı. Bizim amacımız buydu ama sonuçlara saygılıyız."

HÜDA-PAR henüz 15 aylık bir parti olsa da siyasi geçmişi eskiye dayanıyor.

Kurucuları arasında Hizbullah davasından yargılananların da olduğu HÜDA-PAR'a Hizbullah örgütünün siyasi kolu olduğu yönünde eleştiriler yapılıyordu. Parti yöneticileri örgütle aralarında organik bir bağ bulunduğunu yalanlasa da eleştiriler sona ermiş değil.

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber