TİB'deki kayıtları silen 3 kişiye suç duyurusu

Silinen kayıtlar arasında Ergenekon ve Balyoz kayıtları da var

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 03 Nisan 2014 08:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
TİB'deki kayıtları silen 3 kişiye suç duyurusu

Hasan BOZKURT

Yasal dinlemenin merkezi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) 2006-2011 yıllarına ait kayıtların silinmesine ilişkin Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunu tamamladı. Ulaştırma Bakanlığı'na gönderilen rapor, aynı zamanda savcılığa da gitti. Raporda görevden alınan dönemin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ve 2 daire başkanı hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İddialar, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasını kapsıyor.

ERGENEKON VE BALYOZ

Seçim öncesi inceleme başlatan Başbakanlık müfettişleri, dijital sistemlerde 2012 yılı öncesine ait tüm kayıtların silindiğini tespit etti. Silinen kayıtlarda Ergenekon ve Balyoz davasına ilişkin dinlemelerin de olduğu belirlendi. Tapelerin yanısıra; kimlerin hangi mahkeme kararına, hangi suçlamaya göre dinlendiği, kimlerle, ne zaman, hangi süreyle görüştüğüne ilişkin veriler bulunuyor. Bilgilerine başvurulan TİB çalışanları, dijital kayıtların silinmesini, "kağıt kopyaları arşivde var" gerekçesine dayandırdı. Kritik davalara yapılan hukuki itirazler neticesinde dinleme kayıtlarına kağıt arşivlerden ulaşılmasının uzun süreceği de rapora girdi.

'PARMAK İZİ'

Raporda yer alan diğer bir tespitte ise elektronik sistemde "kullanıcının parmak izi" olarak bilinen ve sistemi kimin kullandığına, hangi bilgilere eriştiğine, hangi işlemleri yaptığına ilişkin verileri gösteren "log" kayıtlarının sistematik bir şekilde ve düzenli olarak tutulmadığı belirlendi. Log kayıtlarının düzenli tutulmaması nedeniyle; TİB sisteminde kimin hangi bilgilere eriştiği, hangi bilgisayardan hangi işlemleri yaptığı, kimlerin dijital kayıt arşivinden hangi kopyayı aldığı, hangi bilgiyi değiştirdiği veya sildiği görülemedi. 2012'ye kadar olan dijital arşivi kimin sildiği de tespit edilemedi.

TCK 244: VERİLERİ BOZAN, YOK EDEN...

"Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmü bulunan TCK 244. madde doğrultusunda yapılan şikayetle ilgili savcılık, soruşturma açılıp açılmayacağına karar verecek.

GÜVENLİ İNTERNET BİRİMİNE DE İNCELEME

Müfettişler, hükümetin önemli projelerinden güvenli internet hizmetini veren birimi de incelemeye aldı. TİB binasında faaliyet gösteren güvenli internet birimindeki bilgisayarlara "uç ve hat" verildiği ve dinleme arşivine ulaşılabildiği belirlendi. Dinlemelerin TİB'in birlikte çalıştığı firmalara ulaştırılıp ulaştırılmadığına ilişkin de incelemeler yapıldığı vurgulandı. Ayrıca 16 Aralık gecesi TİB binasına giren personelin binadan ellerinde çantalarla çıktığına ilişkin kamera görüntüleri üzerinden de ayrı bir soruşturma açıldığı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber