Vetolu Sosyal Güvenlik yasası Meclis'te görüşülecek

Haber Giriş : 30 Mayıs 2006 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı'nın 15 maddesini veto ettiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası görüşülecek.

TBMM'de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği sosyal güvenlikle ilgili yasa görüşülecek. Genel Kurul, bugün ve yarın Sezer'in 15 maddesindeki düzenlemeler nedeniyle bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nı görüşecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda aynen kabul edilen yasa, önemli düzenlemeler içeriyor. Yasa; emeklilik yaşını, kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkarırken, emekli olabilmek için gerekli olan prim ödeme gün sayısını da 9 bin güne yükseltiyor.

Aylık bağlama oranı; sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için 2015 yılı sonuna kadar yüzde 2,5, 2016 yılı başından itibaren ise yüzde 2 olarak uygulanacak.

Yasa; maden işçileri, radyasyonla çalışan sağlıkçılar, gazeteciler, polisler, MİT görevlileri, subay, astsubay, jandarma, fabrika, atölye gibi yerlerde çalışan kaynakçı ve benzeri işçiler ile infaz koruma memurları için fiili hizmet zammı öngörüyor. Çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde 2 kez tüp bebek tedavi masrafları, kurum tarafından karşılanacak.

Yasanın yarın Meclis'ten geçirilmesi planlanıyor.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber