TBMM'de soruşturma önergeleri okundu

AK Parti milletvekillerinin 4 Eski Bakan ile ilgili Soruşturma Önergesi okutuldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2014 19:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
TBMM'de soruşturma önergeleri okundu

AK Parti milletvekillerinin, 4 Eski Bakan ile ilgili Soruşturma Önergesi, TBMM Genel Kurulu'nda okutuldu.

Başkanvekili Meral Akşener, grup başkanvekilleriyle görüştüğü aradan sonra birleşimi yeniden açarken, AK Parti milletvekillerinin verdiği Soruşturma Önergesi'ninin okutulmaması yönünde başvuru olduğunu belirterek, usul tartışması açtı.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AK Parti'nin soruşturma önergesinin İçtüzüğe aykırı olduğunu, eski bakanlar ile ilgili hiçbir fiilin yer almadığını söyledi. Önergede TCK'nın iki maddesine atıf olduğuna işaret eden Baluken, "İddialar nedir, hangi fiile karşılık önergeyi verdiniz, hangi bakanla ilgili hangi fiili konu ettiniz belirtilmemiş. Rüşvet mi, yolsuzluk mu, hırsızlık mı, farklı bir şey mi, casusluk mu? CHP'nin verdiği önergelerde fiiller açık şekilde yazılmış. TBMM Başkanlığı'nın bunu kabul etmesi doğru olmamıştır. AK Parti bunu geri çekerek, bütün fiilleri ve gerekçeleri açık şekilde yazmalı" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'in bir yanlışı başka bir yanlışla örtmeye çalıştığını savunarak, ilk yanlışın 19 Mart'ta Genel Kurul'un olağanüstü toplantısında TBMM Başkanlığı tarafından yapıldığını savundu. Soruşturma önergesinde bulunması gereken hususlar olduğuna işaret eden Vural, "Erdoğan Bayraktar ile diğer bakanların suçlamaları farklıdır, aynı kefeye nasıl sokarsınız, sapla samanı birbirine karıştırıp taktiksel amaçlı bir iş yapmış olursunuz. Böyle bir önerge nasıl işeme alınır? Meclis Başkanlığı, fezlekeleri milletvekilinin tetkik sunsaydı, biz de vicdanlarımıza göre takdir hakkımızı kullanırdık. Ama Meclis Başkanı yetkimizi gasp etmiştir. Rıza Sarraf Türkiye'yi nasıl parmağında oynatıyor? Bu, aklama paklama için kurulmuş bir tezgahtır. Meclis Başkanı'nı bu konuda dava ettim. Milletvekili olarak irademi gasp etmiştir. Siz hangi hakla, yetkiyle benim hakkımı kısıtlıyorsunuz? Kendinizi allameyi cihan saysanız ne olur? Meclis Başkanlığı, sunum yazısını geri çekmeli" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, iddiaların üzerinin örtülmesi ve kapatılmasının söz konusu olmadığını belirterek, TBMM İçtüzüğü'nün fiiller ve TCK'daki ilgili maddenin yer almasının zorunlu olduğunu söyledi. AK Parti milletvekillerinin verdiği önergede bakanlara atfedilen ve TCK'da yaptırıma bağlanan 257 ve 255. maddelerinin ithamlarının soruşturulmasının istendiğini anlatan Canikli, "İddiaların esas dayanağı menfaat teminidir. Her 4 bakan ile ilgili iddiaların en önemli bölümü, menfaat temini oluşturmaktadır. Sizinle aynı düşünmek zorunda değiliz" görüşünü savundu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise kendilerinin verdiği önergede bakanlarla ilgili resmi belgede sahtecilik, rüşvet almak, Kaçakçılık Kanunu'na muhalefet, görevi kötüye kullanma, nüfuz suistimali ve suçluyu kayırma olmak üzere 6 suç, AK Parti'nin önergesinde ise nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma olmak üzere iki suçun yer aldığını belirterek, "Kızılay'da vatandaşa 4 bakanla ilgili suçlamaları sorsak, herhalde birinci sırada rüşvet almak gelir. Ama AKP önergesinde bu suçlamaya yer verilmemiş. Baştan savma, iki suçlamaya yer verilmiş. Suçlama bile değil. 265 kelimelik önergenin 144 kelimesi, 4 eski bakanın verdiği dilekçeden söz ediyor. Bir suç işleniyorsa, haberleşmenin gizliliğinin arkasına kimse sığınamaz. Diyelim ki yasadışı şekilde birisi birisini kameraya aldı, izledi, o sırada bir cinayeti tespit etti. Kayıt yasadışı diye bunun üzerinde durmayacak mıyız? AKP'ninki bir soruşturma değil, aklama önergesidir. Tahkikat Komisyonu... Yani bu tapeleri kim sızdırdı, kim medyaya servis etti konusunda tahkikat komisyonu kurulması önergesidir. Soruşturma Komisyonu kurulmasını CHP talep ediyor, siz talep etmiyorsunuz, peşinen aklamışsınız" diye konuştu.

Hamzaçebi, Meclis Başkanlığı'nın fezlekeleri okutmayarak, eklerindeki dosyaları milletvekillerinin incelemesine sunmayarak suç işlediğini, ikinci suçu ise iktidar milletvekillerinin İçtüzüğe aykırı önergesini okutarak suç işlediğini savunan Hamzaçebi, "İçtüzük gayet açık; suçların hangi fiillerden dolayı işlendiği, bakanların görevleri sırasında işlendiği, kanundaki maddesi belirtilmek suretiyle yer alması gerekir. Bu önerge burada okutulmamalı" dedi.

-"İşlemden kaldırma veya bilgiye sunmama yönünde bir işlemde bulunmam mümkün bulunmamakta"

Başkanvekili Akşener, usul tartışmasının ardından, "Önerge, TBMM Başkanlığı tarafından 7 Nisan 2014 tarihli genel kağıtlar listesinde yer almış ve aynı gün dağıtılmıştır. Meclis Başkanlığınca işleme alınarak dağıtılan ve gelen kağıtlar listesinde yayınlanan bir Meclis Soruşturması Önergesi'nin, Genel Kurul'da okutularak bilgiye sunulması, İçtüzüğümüzün gereğidir. Birleşimi yöneten Başkanvekili olarak burada benim önergeyi işlemden kaldırma veya bilgiye sunmama yönünde bir işlemde bulunmam mümkün bulunmamaktadır" dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in "Ne olacak?" sorusuna Akşener, "Okunacak ve bilginize sunulacak" dedi.

Daha sonra AK Parti milletvekillerinin imzasıyla verilen Soruşturma Önergesi okutuldu.

Akşener, "Bilgilerinize sunulmuştur. Anayasanın 100. maddesinde ifade olunan, Meclis bu istemi en geç bir ay içinde görüşür ve karara bağlar' hükmü uyarınca, Soruşturma Önergesi'nin görüşülme gününe dair Danışma Kurulu önerisi daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak" dedi.

Genel Kurul'da daha sonra Danışma Kurulu önerisi kabul edildi. Buna göre, Genel Kurul'da bugün sözlü sorular görüşülmeyerek, uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren iki yasa tasarısı, gündemin ön sıralarına alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber