'Tavan fiyat'ın 15 günlük bilançosu 150 milyon TL

Akaryakıtta tavan uygulaması tüketicinin 15 günde 150 milyon lira tasarruf etmesini sağladı. Akaryakıt devleri ise uygulamayla zarar ettiklerini savunarak mahkemeye gitmeye hazırlanıyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Nisan 2014 07:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Tavan fiyat'ın 15 günlük bilançosu 150 milyon TL

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, tavan fiyatı uygulamasında baz alınan İstanbul Avrupa yakasında 9-11 Nisan arasında benzinin tavan satış fiyatını 4.97 lira, motorinin ise 4.28 lira olarak belirledi. Böylece benzinin litre fiyatı 1 kuruş arttı, motorinin fiyatı 2 kuruş geriledi. Tavan uygulamasının başından beri motorinde toplam indirim 31 kuruş oldu.

Danıştay'a gidecekler

Akaryakıt şirketleri, EPDK'yla tavan fiyat konusunda masaya oturmaya ve sonuç alamazlarsa uygulamayı Danıştay'a taşımaya hazırlanıyor. Yapılan hesaplamalara göre 1 dağıtım şirketinin 1 yıllık tavan zararı 20 milyon dolar civarında olacak. Tüketicilerin 2 aylık toplam avantajı ise 600 milyon lirayı bulacak.

EPDK uyardı: Devam edebilir

İki aylık süreyle geçilen tavan fiyat uzayabilir. EPDK'nın şirketlere, "37 kuruşa inen dağıtımcı-bayi payı 2 ay sonunda 50 kuruşa çıkarsa tekrar tavan fiyat uygulanır" uyarısında bulunacağı belirtildi. Kurul, tavan kalkar kalkmaz benzin ve mazot fiyatlarının 1 ay önceki haline döneceğinden endişeli.

Akaryakıt şirketleriyse, tavan fiyat uygulamasına son verilmemesi halinde operasyonel işletme maliyetlerinin artacağına işaret ederek personel azaltma yoluna gidebileceklerini ifade ediyor.

Katkılı akaryakıta yasak gelebilir...

EPDK'dan bir kritik karar da katkılı akaryakıtta gelebilir. EPDK, fiyat farkı 12 kuruşlardan 1 kuruşlar seviyesine düşen katkılı akaryakıtı tamamen yasaklayabilir. EPDK'nın, katkılı akaryakıtın normal yakıttan farkı konusunda şirketlerden açıklama beklediği ve "tüketiciyi ikna edin" dediği öğrenildi. Katkılı akaryakıtın motora ya da performansa yararının ikna edici bulunmaması halinde ise katkılı benzin ve mazotun tamamen yasaklanması gündemde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber