Soruşturma KOM'a da sıçradı

Hükümete yönelik 17 ve 25 Aralık komplarının ardından il polis teşkilatlarında başlatılan soruşturmalar, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı'na sıçradı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Nisan 2014 07:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Soruşturma KOM'a da sıçradı

YUSUF DOĞAN

KOM'daki soruşturmanın, operasyonu yürüten şubelerin usülsüz işlemlerinin merkez veritabanında görülmesine rağmen müdahale edilmemesi nedeniyle başlatıldığı öğrenildi

17 ve 25 Aralık operasyonlarından sonra, polis başmüfettişlerinin İstanbul Emniyeti'nde yaptığı incelemelerde, 'izinsiz dinleme', 'yasadışı arşiv oluşturma', 'operasyonel bilgileri silme ve izinsiz olarak kurum dışına çıkarma' iddialarıyla bazı rütbelilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda polis hakkında soruşturma başlatılmış ve 30'a yakın polis açığa alınmıştı. Önceki gün de 'yasadışı dinleme' iddialarıyla Adana'da 8 polis gözaltına alınırken, Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı'nda görevli 4 müdür de görevden el çektirildi. Ülke genelinde soruşturmalar sürerken bir soruşturma da EGM Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nda başlatıldı.

NEDEN MÜDAHALE EDİLMEDİ

KOM Daire Başkanlığı'ndaki soruşturma, operasyonu yürüten birimlerin network ağıyla bağlı olduğu genel merkezde, imza atılan birçok usülsüzlüğün görülmesine rağmen buna göz yumulması sonrasında başlatıldı. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele, Organize Suçlarla Mücadele, Narkotik Suçlarla Mücadele ve ülke genelindeki KOM Şube Müdürlükleri bilgisayarlarının internet ağıyla bağlı olduğu EGM KOM Daire Başkanlığı'nda, 17-25 Aralık öncesi ve sonrasında yaşanan birçok kanunsuzluklar ekran üzerinde görülmesine rağmen buna herhangi bir önlemin alınmadığı belirlendi. Sözkonusu usülsüz işlemler arasında 'yasadışı dinlemeler' ve bu 'kayıtların illegal şekilde arşivlenmesi' faaliyetleri başı çekiyor.

Temizliği gördüler

KOM Daire Başkanlığı'na sızan paralel yapılanmanın, 17 Aralık operasyonu gerçekleştikten sonra 'bilgisayarlardan izinsiz veri transferleri', 'bilgi silinmesi', 'harddisklerin geri döndürülemez şekilde silinmesi' gibi işlemlere de göz yumduğu iddia ediliyor. Merkez bilgisayarından görülebilen birçok işlemle ilgili herhangi bir müdahalenin gelmemiş olması soruşturuluyor. Sözkonusu dairede o dönemde görevli yetkililerden polis memurlarına kadar çok sayıda personel hakkında, usülsüz işlemlerin yürütüldüğü sürece müdahale etmedikleri, denetleme görevini yeterince ifa etmedikleri gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. 17 Aralık sonrası KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya görevden alınmış, yerine Hacı Yusuf Karababa getirilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber