Kanun maddelerinde yer alan '-bilir' ve '-lir' takıları arasındaki fark...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mayıs 2006 01:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hukuk terimlerinde eğer -bilir ifadesi var ise, takdir yetkisi sözkonusu olur. Ancak -lir var ise takdir yetkisi söz konusu değildir.

Örneğin, 657 Sayılı Kanunun 104. maddesinde evlenmeye ilişkin olarak "memurun isteği üzerine 5 gün izin verilir" denmektedir. Buna göre ifadenin sonunda -lir takısı yer aldığı için, memur istekte bulunduğunda bu iznin verilmesi zorunludur.

Ama aynı Kanunun 92'nci maddesinde istifa eden bir memurun yeniden dönüşüne ilişkin olarak "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenler.. kadrolara atanabilirler." denmektedir. Madde metninde -bilir takısı yer aldığı için, idarenin bu işlemde, taktir yetkisi bulunmaktadır. Ancak taktir yetkisi kullanılırken de keyfi işlemlere kaçılmamalıdır. Aksi halde, açılacak bir davada, kamu yararı ve hizmet gereği ispatlanamayacak ve dava kaybedilecektir. Bir örnek verecek olursak; A kurumu aynı unvandaki Mehmet'in geri dönüş talebini olumlu karşılarken, Mehmet'den önce başvuru apan Ahmet'in talebini olumsuz olarak cevaplaması halinde açılan bir dava kaybedilecektir.

Yorumu yapan: Spinoza

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber