Devletin TOBB'a sattığı İkiz Kuleleri kiralamak için kamu kurumları sıraya girdi

Haber Giriş : 31 Mayıs 2006 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOBB'un satın aldığı İkiz Kuleler'e talep patlaması yaşandı. 49 bin metrekarelik kiralık alan için, 126 bin metrekarelik talep geldi. Taliplerin çoğu kamu kuruluşu oldu. TOBB'a kiracı olmak isteyenler arasında Sağlık Bakanlığı, Telekomünikasyon, Kamu İhale ve Şeker Kurumu da bulunuyor

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 100 milyon dolara Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan satın aldığı Tekel İkiz Kuleleri'ne talep patlaması yaşandı. TOBB'un kiraya açtığı 49 bin metrekarelik kapalı alan için kısa sürede, çoğu kamu kuruluşu olmak üzere 7 kurum resmen başvurdu.

KAMU SIRAYA GİRDİ...

20 bin metrekarelik bölümde ofis kiralamak üzere başvuruda bulunan talipler arasında; Sağlık Bakanlığı, Telekomünikasyon, Kamu İhale, Şeker ve Enerji Piyasası Düzenleme kurumları ile Kalkınma Bankası, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri yer alıyor. İkiz Kuleler ile Gümrük Müsteşarlığı ve DTM'nin de ilgilendiği, ancak resmi başvuru gelmediği belirtiliyor.

KİRA GELİRİ 1 MİLYON $

TOBB'un ?akıllı bina' olarak tasarladığı İkiz Kuleler'in, piyasadaki akıllı binaların kira bedellerine göre bir hesap yapıldığında, her bir metrekaresinin en az 20 dolar edeceği belirtiliyor. Böylelikle İkiz Kuleler'in kiralık 49 bin metrekarelik bölümünden alınacak aylık kira bedeli en az 980 bin dolar olacak.

24 MİLYON $ KÁR ETTİ

BU da, TOBB'un kasasına ayda yaklaşık 1 milyon dolar kira getirecek. Kiraların hiç artmaması halinde bile, TOBB sadece kira geliriyle İkiz Kuleler'in 100 milyon dolarlık fiyatını 8 yıl 4 ayda çıkaracak. İkiz Kuleler'in satış bedeli de şimdiden 100 milyon dolardan 124 milyon dolara çıktı. Böylece TOBB, 24 milyon dolar kár etmiş oldu.

60 BiN METREKARESi TOBB GENEL MERKEZi

YAKLAŞIK 6 ay sonra TOBB Genel Merkezi olarak hizmete açılacak olan İkiz Kuleler'in toplam kapalı alanı 142 bin metrekare. Bu alanın 60 bin metrekaresinin TOBB birimlerince kullanılması hedefleniyor. 49 bin metrekare alan kiralanacak, 22 bin metrekareye teknik birimler yerleştirilecek, 12 bin metrekaresi ise sosyal tesisler olarak kullanılacak. Halen inşaat çalışmaları süren binada 920 kişilik dev bir konferans salonu da yapılacak. Binada kreş, PTT, banka şubeleri gibi bölümlere de yer ayrılacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan devralındıktan sonra inşaat ruhsatları TOBB adına yeniden hazırlanan ve yapı kullanma işlemlerine devam edilen İkiz Kuleler'in 116 bin 742 metrekarelik toplam kapalı alanında inşaat çalışmaları sürüyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, ?TOBB deyince akla İkiz Kuleler, İkiz Kuleler deyince de akla TOBB gelecek' dediği kulelerin binalar dışında kalan arsa büyüklüğü ise 58 bin 371 metrekare.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber