İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hozat raporu, olayı fişleme olarak kabul ediyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, "Hozat raporu, olayı fişleme olarak kabul ediyor ve işin üzerini örtmüyor, fotoğrafı net olarak ortaya koyuyor" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2014 15:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Hozat raporu, olayı fişleme olarak kabul ediyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Hozat'ta fişleme iddialarına ilişkin alt komisyon raporunun sonuç bölümünün yeniden yazılmasının ardından başka bir toplantıda ele alınmasına karar verdi.

Komisyon, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplanarak, Hozat'ta fişleme iddialarıyla ilgili alt komisyon raporu ile Kandıra ve Silivri Ceza İnfaz Kurumları inceleme raporlarını görüştü.

Hozat Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, eski Türkiye'de fişlemenin, hukuk sisteminde olağan olduğunu ifade etti.

Hozat'ta yaptıkları incelemelerde bir takım duvarlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Metiner, Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı'nın, Hozat'daki fişleme iddialarına ilişkin dosyaları komisyondan gizlemesini içine sindiremediğini kaydetti. Metiner, "Burada da paralel bir elin devreye girdiğini söyleyebilirim. Bu benim önsezimdir, 'kanıtlayın' derseniz kanıtlayamam. Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı ile ilgili bir şeyler yapılmalı" dedi.

Sadece Hozat değil Türkiye'de bir çok yerde bu dinlemelerin, fişlemelerin yapıldığı kanaatine vardığını ifade eden Metiner, "Hozat'taki fişlemenin de paralel yapının bir faaliyeti olduğu kanaat. Ayrıca bu kişiler teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar ve çok az iz bırakıyorlar" diye konuştu.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, 18 sayfalık raporun yetersiz olduğunu söyledi.

Bu konuda uzun bir karşı yazı yazdığını ve bunun bir kitaba dönüştüğünü belirten Aygün, raporda o dönemde görev yapan polislerle ilgili hiçbir vurgunun olmadığını söyledi.

Aygün, fişlemenin nefret suçu olduğunun rapora yazılmasını istedi.

BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, fişlemenin Hozat ile ortaya çıkmadığını, bunun "bir devlet politikası haline geldiğini" iddia etti.

Fişlemenin nefret suçu sayılması gerektiğini söyleyen Bozlak, MİT yasasından sonra fişleme olaylarının daha da kötüye gideceğini savundu.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, MİT yasasıyla beraber fişleme ile ilgili bir çok konunun gündeme geleceğini kaydetti. Doğru, nefret suçu sayılmasıyla ilgili görüşlere katıldığını bildirdi.

"Yeniden düzenleyelim"

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, MİT'in, üniversitede katıldığı yemek boykotu dolayısıyla kendisini fişlediğinin ortaya çıktığını belirterek, kurumun "Uludere'de olayını 12 saat sonra öğrendim" diye komisyona haber gönderdiğini söyledi.

Gök, raporda sorumluların somut olarak ortaya konulmamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi.

AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, MİT Kanunu ile "yeni silahlı güç oluşturulduğuna" ilişkin görüşlerin doğru olmadığını söyledi.

AK Parti'li Metiner, yeniden söz alarak, raporun yeniden düzenlenebileceğini söyledi. Fişlemenin nefret suçu olmasının rapora yazılabileceğini belirten Metiner, "Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı asla bizden bilgi ve belge saklayamaz. Bunun ivedilikle çözülmesi gerekiyor. TBMM'ye bu saygısızlığı yapamaz. Belki o zaman bu işin sorumluları bulunabilir ama biz kendimiz faili bulamadık, keşke sorumluları bulabilseydik ve buradan suç duyurusunda bulunabilseydik" dedi.

Komisyon Başkanı Üstün de raporda fişleme olduğunun açık şekilde belli olduğunu kaydederek, "Malatya Özel Yetkili Başsavcılığın tutumuyla ilgili durumu HSYK'ya bildirelim. HSYK'dan bu konuda gereğinin yapılmasını talep edelim. Sonuçta bir yargısal faaliyet. Bunu gönderelim, takdir etsinler. Kanuni bir eksiklik varsa o da bizim eksiğimiz olsun. Rapor, olayı fişleme olarak kabul ediyor ve işin üzerini örtmüyor. Fotoğrafı net olarak ortaya koyuyor" dedi.

Üstün, ortaya çıkan görüşler doğrultusunda, raporun sonuç bildirgesinin yeniden yazılarak başka bir toplantıda ele alınmasını önerdi ve "Kimseye haksızlık etmeden ve olayın kapanmasına da imkan vermeden bir suç duyurusunda bulunalım" dedi.

"Şikayet konusu olmaktan çıktı"

Daha sonra Silivri ve Kocaeli Kandıra Cezaevi alt komisyon raporu ele alındı.

AK Parti Ağrı Milletvekili Kerim Yıldız, Silivri'de siyasi mahkumların en çok şikayetine konu olan özel yetkili mahkemelerin kapatıldığını, dolayısıyla bu konunun şikayet konusu olmaktan çıktığını söyledi.

Hasta mahkum ve tutukluların durumlarıyla ilgili çalışmanın bulunduğunu ancak bu çalışmanın sonuç vermesi gerektiğini ifade eden Yıldız, "Burada kronik hastalar ve terminal dönemde olan hastalar var. Ağır hasta ve tutuklular, terminal dönemde olanlar için mutlaka bir şeyler yapılması lazım. Adli Tıp Kurumu, rapor işlemlerini hızlandırmalı" dedi.

Yıldız, infaz koruma memurlarının özlük haklarıyla ilgili şikayetlerinin de önemsenmesi gerektiğini kaydetti.

Komisyon Başkanı Üstün de Adli Tıp Kurumu'na yazı yazdıklarını, işleyişin çok yavaş olduğunu, yapılacak bir çok işlemin bu raporlara bağlı olduğunu söyledi.

Komisyon olarak Adli Tıp Kurumu ile görüşme yapacaklarını belirten Üstün, "Bu işlerin biraz daha düzeltilmesi gerekir" dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu da cezaevlerinde yaptıkları incelemelere ilişkin izlenimlerini aktardı.

Komisyon, cezaevleriyle ilgili raporları kabul etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber