Sağlıkta fiks fiyat dönemi

Haber Giriş : 01 Haziran 2006 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık harcamalarında 1,4 milyar YTL tasarruf sağlayacak düzenleme kapsamında ayakta tedavilerde 'fiks fiyat' uygulanacak. Yataklı tedavilerde de 'paket fiyat' yaygınlaştırılacak

Sağlık harcamalarındaki tasarruf tedbirleri kapsamında, ayakta tedavilerde de fiks fiyat uygulamasına geçiliyor.

Merkezi Yönetim Bütçesi'ndeki sağlık harcamalarından 1,4 milyar YTL tasarruf sağlayacak önlem paketi, büyük ölçüde şekillendi. Maliye Bakanlığı'nca yürütülen çalışmalarda, yataklı tedavilerdeki paket fiyat uygulamasının, ameliyatlar dışındaki tedavileri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması kararlaştırılırken ayakta tedavilerde de fiks fiyata geçilmesi benimsendi.

Üst düzey yetkili, uygulama ile giderilecek sorunları şöyle özetledi: "Ayakta tedavilerde muayene ücreti var, tetkik, tahlil ve görüntü ücretleri var. Günümüzde, aynı rahatsızlık için sağlık kurumuna giden 2 kişi için, 2 ayrı fatura düzenleniyor. Önümüze 20 YTL'lik fatura da, 30, 60 veya 150 YTL'lik fatura da gelebiliyor. Fiks fiyat uygulamasıyla, buna bir çeki düzen vereceğiz. Tahlil istensin, istenmesin ayakta tedavi için tek fiyat geçerli olacak."

GLOBAL BÜTÇELEME GÜNDEMDE

Sağlık harcamalarında tasarrufa yönelik çalışmalarda, "global bütçelemeye" geçilmesi konusu da gündeme geldi. Yeni bütçeleme sisteminde, Sağlık Bakanlığı'na tedavi ve ilaç giderleri için belli bir bütçe tahsis edilecek.

Her ayın sağlık ödemesi, baştan ortaya konacak ve Maliye Bakanlığı, o tutardaki ödeneği serbest bırakacak. Acil ve zaruri hallerde ise aylık bütçenin dışına çıkılabilecek. Halen sağlık kuruluşlarının döner sermayeleri tarafından gönderilen faturalar, işlemlerin ardından ilgili saymanlıklarca ödeniyor ve harcama trendini kontrol etme imkanı da olmuyor. Global bütçelemede, ihtiyaçların karşılanması için sağlığa belli bir bütçe ayrılacak ve her ay o bütçe içinde hareket edilecek" dediler.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber