Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin, Yüksek Mahkemenin 4 üyesinin TBMM Genel Kurulu'nca seçilmesine tepki gösteren Baykal'ı eleştirdi.

Haber Giriş : 25 Ocak 2004 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin, Yüksek Mahkemenin 4 üyesinin TBMM Genel Kurulu'nca seçilmesine tepki gösteren Baykal'ı eleştirdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Yüksek Mahkemenin 4 üyesinin TBMM Genel Kurulu'nca seçilmesi yönündeki önerisini ?Mahkemenin siyasallaştırılması? şeklinde değerlendiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a, ?bizim üzerimizden siyaset yapmayın? diye tepki gösterdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Anayasa Mahkemesi'nin bazı üyelerinin TBMM Genel Kurulu'nca seçilmesine yönelik öneriyi Yüksek Mahkeme'nin siyasallaştırılması yönünde değerlendirmesi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in tepkisine neden oldu. Mustafa Bumin, Baykal'ın değerlendirmeleri üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, açıklamasında, Anayasa değişikliği için başlatılan çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş ve yapısıyla ilgili Anayasa değişikliklerine ilişkin görüşlerini tespit etmek için bir komisyon kurduklarını anımsattı.

Anayasa Mahkemesi'nin iş yükünün son yıllarda 4-5 kat artması nedeniyle mahkemenin yapısal değişikliğe gitmek zorunda kaldığını kaydeden Bumin, komisyonun çalışmalarının ardından mahkemenin asıl ve yedek üyelerinin katılımıyla bu konudaki görüşlerini ortaya koyduklarını söyledi.

Mustafa Bumin, bu konudaki önerilerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve TBMM Anayasa Komisyonu'na gönderildiğini kaydetti.

Bumin, önerileri arasında 1961 Anayasası'nda olduğu gibi Anayasa Mahkemesi'ne üye seçiminin yüksek yargı organlarınca kendi genel kurullarında nihai olarak yapılmasının benimsendiğini ve 17 üyeden oluşacak mahkemenin 4 üyesinin seçiminin de TBMM Genel Kurulu'nca yapılmasının yer aldığını bildirerek, Anayasa'nın 146'ncı maddesinin şu şekilde değiştirilmesini istediğini belirtti:

?Bir üye Genel Kamu Hukuku, Anayasa, İdare ve Ceza Hukuku alanlarında profesör olarak göre yapmış olanlardan Yüksek Öğretim Kurumu Genel Kurulu'nun teklif edeceği üç aday arasından, bir üye en az 15 yıl fiilen avukatlık yapmış olanlardan Barolar Birliği'nce önerilecek üç aday arasından, iki üye de en az üç yıl üyelik yapmış Sayıştay Başkan ve üyeleri arasından olmak üzere dört üye, TBMM Genel Kurulu'nca üye tam sayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla seçilir. Salt çoğunlukla sonuç alınamadığı takdirde üye tam sayısının beşte ikisinden az olmamak üzere altınca turdan sonra en çok oyu alan seçilmiş sayılır.

İki üye vali, büyükelçi, müsteşar, müsteşar yardımcılığı görevlerinde en az üç yıl bulunan ve Yüksek öğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyaset bilim dalarından mezun olanlar arasından Cumhurbaşkanı'nca seçilir.?

Bumin, TBMM Genel Kurulu'nun seçeceği üyeler için ise sınırlı bir model önerildiğine dikat çekerek, 1961 Anayasası'nda ve çağdaş ülkelerin bir çoğunda Anayasa Mahkemesi üyelerinin üçte birinin Senato tarafından seçildiğini kaydeti.

Bu yöndeki önerilerinin ?Anayasa Mahkemesi'nin siyasallaştırılması? şeklinde değerlendirilmesinin yanlış olduğunu kaydeden Bumin, hiçbir siyasi partinin Anayasa Mahkemesi üzerinden siyaset yapmaması gerektiğini vurguladı. Hukuk devletinin gerçekleşmesi konusunda 41 yılı aşkın bir zamandır özverili bir biçimde faaliyet gösteren Anayasa Mahkemesi'ni kamuoyunda yıpratmaya dönük tüm davranış ve ifadelerden herkesin özenle kaçınmasını isteyen Bumin, ?Uzun bir siyaset deneyimi olan Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı'nın kendisine takdim edildiği tarihten 49 gün geçtikten sonra konuyu gerçekle ilgisi olmayan bir biçimde parti grubunda gündeme getirmesi esefle karşılanmıştır? dedi.
Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber