Dünya Bankası: Türkiye'ye vize eziyeti bitmeli

Dünya Bankası, 'Türk iş adamları için uzun süreli, çoklu giriş imkânı veren bir vize kategorisi oluşturulmalı' dedi.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 23 Nisan 2014 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dünya Bankası: Türkiye'ye vize eziyeti bitmeli

Türkiye'nin yıllardır düzeltilmesi için talepte bulunduğu "AB ile vize uygulamaları" konusunda, Dünya Bankası'ndan da uyarı geldi. 133 sayfalık "AB-Türkiye Gümrük Birliği Değerlendirmesi" raporu hazırlayan Dünya Bankası, vize ve taşımacılık konusunda Türkiye'nin haklılığını ortaya koyan şu noktalara dikkat çekti: "Türkiye, AB ile vizesiz rejimi bulunmayan tek aday ülkedir. İş adamları ve diğer meslek sahipleri için maliyetli vize süreci, ticaretin önünde bir engel olarak algılanmaktadır. Aşırı evrak istenmesi, kısa vize süreleri, vizelerin tek giriş için verilmesi ve vize ücretleri başlıca şikayetler arasında bulunuyor. İş amacıyla AB'ye seyahat eden, önceden yeterlik almış Türk meslek sahipleri için; uzun süreli, çoklu giriş imkanı veren ve az belge istenen spesifik bir vize kategorisi oluşturulmalı.
Sanayi ve ticaret odalarının da ilgili konsolosluklara sunulmak üzere üyelerine bir yazı vermesi de bu süreci hızlandırabilir. Bu işlem, iş seyahati için başvuruda bulunanların, turistlerden ve AB'ye üye devletlere yerleşmek isteyenlerden ayrışmasına imkan tanıyacaktır.
Hem Türkiye hem de bir bütün olarak AB, ticaret kapsamındaki taşımacılık faaliyetlerini tamamen serbestleştirmek istiyorlarsa, uluslararası karayolu taşımacılığında bunu gerçekleştirebilirler. Karayolu taşımacılığı, en azından Gümrük Birliği kapsamında yer alan mallar için serbestleştirilmelidir..."

Oğuzhan ŞAHİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber