Engelli öğrenciye evde eğitim imkânı

Haber Giriş : 02 Haziran 2006 07:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel eğitime ihtiyacı olan ve okula gidemeyen engelli öğrencilere eve gelen öğretmenler eğitim verecek. Ayrıca hastanede uzun süreli kalmak zorunda olan çocuklar için hastane ilkokulları açılacak.

Hastanelerde birleştirilmiş eğitimin uygulanacağı sınıflar oluşturulacak. Oluşturulacak sınıflar en fazla 10 kişilik olacak ve sınıfa gelemeyecek durumda olanlara odalarında eğitim verilecek.

Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların eğitim görmelerini düzenleyen ?Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar yaşıtları ile aynı okul ve kurumlarda eğitim görebilecek. Böylece engelli çocukların toplumla ve yaşıtlarıyla kaynaşması, üretken hale gelmeleri sağlanmış olacak. Engelli çocuklar resmi veya özel okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında yaşıtlarıyla beraber okuyabilecek. Bu eğitim tam zamanlı olabileceği gibi yarı zamanlı da uygulanabilecek. Kaynaştırma yapılacak okullarda gerekli çevre düzenlemeleri yapılacak ve engelli çocukların eğitiminde kullanılacak araç ve gereçler temin edilecek. Sınıf mevcutları da engelli birey sayısına göre düzenlenecek. Bir sınıfa en fazla iki engelli birey alınacak, iki engelli çocuğun olduğu sınıfın mevcudu 25'i, tek bireyin bulunduğu sınıfın mevcudu ise 35 ?i geçmeyecek. Ayrıca okul ve kurumların bünyesinde engelliler için ayrı bir sınıf da açılabilecek. Engelli çocuklar ile yaşıtlarını kaynaştırmak için yapılan değikliklerde dikkat çeken bir diğer uygulama ise engeli bulunmayan öğrencilerin özel eğitim kurumlarında eğitim alabilecek olması. İsteyen veli çocuğunu engelli çocukların eğitim gördüğü okullara gönderebilecek.

Ücretsiz taşıma ve yemek müjdesi

Yapılan değişiklikler ile okul ve kurumda eğitim alamayacak durumdaki engelliler de eğitim alma şansına kavuştu. Doğrudan kurum bakımından yararlanamayan engelli çocukların eğitimi evlerinde sağlanacak. ?Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu' evde eğitim hizmeti alması gereken çocukları belirleyecek. Bu çocukların bir okula veya kuruma kaydı yapılacak; ancak devam şartı aranmayacak. Evde eğitim hizmetini gezerek eğitim veren öğretmenler yürütecek. Yönetmeliğe göre Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim okul ve kurumları ile özel eğitim sınıflarındaki öğrencilerin ulaşımlarının sağlanması için gerekli tedbirleri alacak. Ayrıca bu eğitim kurumlarında kalan ve parasız yatılılık şartlarını taşıyan öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber