Emniyet uyarıyor: 'Silahlı oluşumu' savunan 11 derin hücre daha var

Haber Giriş : 02 Haziran 2006 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet, 'vatanın kurtarılması için silahlı örgüt gerekiyor' tespiti yapan 14 oluşum belirledi. 'Küre' ve 'Danıştay baskını' operasyonlarının ardından 'Atabey' çetesine darbe vurdu. Yapılanmaların profilini çıkardı: Liderleri, eski ordu mensubu. Üyeler, 'koyu milliyetçi' çizgideki yoksul kişilerden seçiliyor. Aynı merkeze bağlı bağımsız timler şeklinde örgütleniyorlar

Danıştay baskınının ardından örgüt var açıklaması yapan Emniyet'in, Türkiye genelinde benzer tarzda yapılanmış 14 çete olduğuna ilişkin istihbaratı doğrulandı. Polis, aralarında bazı askerlerin olduğu 14 ayrı suç şebekesini, tek tek deşifre etmeye başladı. Küre operasyonu ile başlayan, Danıştay baskını ile devam eden silahlı örgütlere yönelik operasyonların hedefinde şimdi de 'Atabeyler Gerilla Timi' var. Polis, bu çetelerin yapılanmalarını şemalandırdı. Buna göre, aynı örgüt çatısı altında timler şeklinde örgütlenildiği ortaya çıkarıldı.

ÜZÜM SALKIMI GİBİ

Polise göre, tespit edilen 14 ayrı suç örgütü, birbirinden bağımsız. Ancak her örgütün şeması, sanki aralarında bir bağ varmış gibi birbirine benziyor. Örgüt liderlerinin hepsi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapmış. 'Atabey'lerde olduğu gibi halen görevlerini sürdüren bu asker kökenli liderler, çevrelerinde ve meslektaşları arasında, 'vatanseverliliği' ile öne çıkan ve terör konularında uzman kimlikleriyle dikkati çekiyor. Çetelerin ortaya çıkış amaçları da polise göre oldukça ilginç. Oluşumların ortak bir hedefi bulunuyor. Çetelere göre, Türkiye'de, sürdürülen politikalarla, ortak dil, toprak ve bayrak bütünlüğünden uzaklaşılıyor.

İHALELER TAKİPTE

Yapılan özelleştirme ve toprak satışlarıyla, milli servet yabancılara veriliyor. Örgütler, 'Türkiye, AB ve ABD'nin baskılarıyla sömürgeleştirilmeye doğru gidiyor' tespiti yapıyor ve bundan kurtulmanın yolunu ise silahlı mücadelede görüyor.

İstihbarat kayıtlarına göre, çeteler, devletin açtığı ihalelere giren firmaları takip ediyor. Çeteler, toprak satın alan yabancı kişi ve şirketlerle ilgili de istihbarat topluyor. Oluşumların finansmanı ise organizasyonun lideri tarafından sağlanıyor. Polis, örgütler, Makina Kimya yapımı silah ve bomba gibi mühimmatlar da kullandığına dikkati çekiyor.

LİDERLER ESKİ ASKER

Polisin tespitlerine göre lidelik mekanizması uzmanlaşmış asker kökenli kişilerden oluşan çeteler, diğer elemanları sıradan kişilerden seçiyor. Çete üyelerinin seçiminde, 'koyu milliyetçi' çizgide ve ekonomik sıkıntı içinde olmasına dikkat ediliyor ve para karşılığı eylem yaptırılıyor. Çete bir araya geldikten sonra, eylemlerini gerçekleştirmek için ilk önce strateji belirliyor. Bu strateji, Sauna Operasyonu'nda olduğu gibi, önemli konumda olan bazı kişilere şantaj yoluyla boyun eğdirme ya da düzenlenecek eylemle ortadan kaldırma şeklinde oluyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber