Sebze pazarda yarı fiyatına!

Baharla birlikte sebze çoğaldı ve ucuzladı. Pazar tezgahlarında maydanoz, domates, biber gibi birçok günlük sebze market fiyatlarının yarısına satılıyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Nisan 2014 21:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Sebze pazarda yarı fiyatına!

Pazar tezgahlarına mevsim sebzeleri düşmeye başladı. Birçok tezgahta günlük sebzeler satışa çıkarken, ürünlerin fiyatı market fiyatlarının yarısına satılıyor. Pazar esnafı, önümüzdeki günlerde sebzelerin daha da bollaşmasıyla fiyatların iyice düşeceğini müjdeliyor.

Pazarcılar, tezgahlarındaki fiyatların düşüklüğünü ise sürümden kazanmak isteği olarak açıklıyor. Yetiştiriciden veya halden aldıkları ürünleri çok düşük karla tüketiciye sunduklarını belirtiyorlar.

Patates ucuzladı

Pazar ve market fiyatları arasında dikkat çekici bir fark var. Örneğin, neredeyse her salataya konan maydanoz, pazarda 50 kuruşa satılırken, marketlerde 0.95-0.99 kuruş arasında.

Domates ise pazarda kilosu 1.5 liradan satılıyor. Domatesin marketlerdeki fiyatı ise 2.99 lira.

Sivri biberin kilosu pazarda 2 lira, markette 3.99 lira. Mevsim sebzesi olan yeşil fasulye ise pazarda 3.5 liradan alıcı beklerken, markette 5.49 liradan satılıyor.

Benzer bir durum kabakta da söz konusu. Pazarda 1 lira olan kabak, marketlerde 1.75-2.39 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor.

Kışın fiyatı 4 liranın üzerine çıkan patates ise, yeni mahsul ürünlerin piyasaya çıkmasıyla 2 liraya gerilemiş. Pazarcılar, bir aya kadar patates fiyatının 1 liraya kadar düşeceğini belirtiyorlar. Marketlerde ise patates fiyatı 2.45-2.99 lira arasında.

Kardan değil sürümden kazanıyoruz

Baba mesleğini sürdüren pazar esnafı Recep Zengin, tezgahlarındaki ürünlerin market ürünleriyle kıyaslanamayacağını, çünkü kendilerinin günlük sebze sattıklarını anlatıyor.

Haftanın 7 günün İstanbul'un değişik semtlerinde tezgah açtığını belirten Zengin, pazarda fiyatların neden ucuz olduğunu konusunda ise, 'biz sürümden kazanmak için fiyatlarımızı ucuz tutuyoruz. Birkaç ürünü kendimiz yetiştiriyoruz. Halden aldığımız ürünlere ise çok az bir kar payı koyup satıyoruz' diyor.

Zengin ürünlerinin bir kısmını halden alırken, bir kısmını ise direkt yetiştiriciden alıyor. Maydanoz ve nane gibi ürünleri ise kendileri yetiştiriyor. Zengin maydanozları gösterirken, sabah 5'te kesildiğini ve pazara getirdiğini, günlük olduğunu ısrarla vurguluyor.

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber