Haşim Kılıç'ın açıklamalarına kim ne dedi?/ Video

İktidar kanadı Anayasa Mahkemesi Başbakanı Kılıç'ı aynı sertlikte eleştiriyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Nisan 2014 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın hükümeti hedef alan açıklamalarına AK Parti'den ilk tepki, Milletvekili Şamil Tayyar'dan geldi.

Twitter hesabından Haşim Kılıç'a yanıt veren Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, "Haşim Kılıç Abdüllatif Şener'leşti, artık o da tarihin çöplüğündedir. Haşim Kılıç'ın açıklamaları, Başbakanın cumhurbaşkanı olmasını daha zorunlu hale getirmiştir. Çankaya seçimi, yeni istiklal mücadelesinin en önemli evresidir" dedi.

Şentop: Cübbesini çıkarsın siyasete girsin

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Erdoğan'ın daha önce yaptığı eleştirilere bugün Anyasa Mahkemesi'nin 52. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende yanıt verdi. Kılıç'ın hükümete yönelik eleştirileri Ankara'da geniş yankı uyandırdı. Kılıç'a hükümet kanadından ilk yanıt ise AKP Genelbaşkan Yardımcısı Mustafa Şentop'tan geldi. Şentop, "Yakışıksız sığ değerlendirmeler. Bu işler cübbeyle olmaz. Cübbesini çıkarsın siyasete girsin" dedi.

Haşim Kılıç'tan sert açıklamlar

CHP'den Haşim Kılıç'a tam destek

Haşim Kılıç'ın açıklamalarını da değerlendiren Altay, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi Başkanı cübbesini çıkartmamış cübbesi ile ders vermiştir. Bugüne kadar bizim parlamentoda söylediklerimizi yargının en yüksek makamından duymak bizim ne kadar haklı olduğumuzun, hukukun üstünlüğüne herkesin saygı göstermesinin ne kadar gerekli olduğunun açık bir ifadesi olmuştur."

Altay, Haşim Kılıç'ın muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı olması gibi bir ihtimalin olup olmadığı yönündeki sorusuna şöyle karşılık verdi: "Anayasa Mahkemesi Başkanı bugün işini yaptı. Devleti hukuk devleti sınırlarına çekmek için düşünce ve değerlendirmelerini aktardı. Bugünkü konuşmanın Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilişkilendirilmesini yapamıyorum."

Kılıç: Şuan AYM başkanıyım

MHP'den Haşim Kılıç'ın açıklamalarına destek

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yaptığı açıklamaları değerlendiren Yeniçeri, şunları söyledi:"Bu çok gecikmiş bir çıkış. Haşim Kılıç sağduyulu ve hukuk devletinin ilkelerine uygun bir açıklama yapmıştır. Satır aralarında Türkiye'de ciddi biçimde hukuk devletinin ve yargının partilileştirildiğini, kişiselleştirildiğini ifade ediyor ve yargının vicdanını işgal edildiğinden söz ediyor, bu ciddi bir tespittir."

Yeniçeri, Haşim Kılıç'ın muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı olabileceği yönündeki soruya da şöyle karşılık verdi: "Haşim Kılıç Anayasa Mahkemesi Başkanıdır, Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak kalacak ve kalmalıdır. Bu eleştiriler doğru sözlerdir ciddi eleştirilerdir. Yarından itibaren Haşim Kılıç ile ilgili linç girişimi başlatılacaktır."

Hürriyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol

CNN TÜRK'e konuşan Hürriyet Gazetesi yazarı Taha Akyol'a göre, 2015'te emekli olacak Kılıç'ın açıklamaları "Yüreği yanan bir hukuk insanının konuşması" olarak görülmeli.

"Siyasi iktidarın, kararlarından memnun olmamasından dolayı mahkemeler hakkında söylediği sözler var. Buna Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın cevap vermemesi mümkün değildi. Anayasa Mahkemesi'nin Twitter'la ilgili kararına Başbakan Erdoğan, 'gayri milli' demişti. Kılıç da, "Milli olmamakla suçlamak içeriği ve derinliği olmayan sığ eleştirilerdir" dedi. Ben bu konuşmasını evrensel hukuk ilkelerinin en çok vurgulandığı konuşma olarak değerlendiriyorum. Sert kaçtı yorumu yapan olabilir, yetersiz diyen olabilir. 'Temel hak ve hürriyetler toplumda korunmazsa o toplumda güven olmaz' dedi. Sert konuşmasını istemeyenler sert konuşmaktan da kaçınmalı... Anayasa Mahkemesi'nin 2010 referandumundan itibaren geliştirdiği içtihatlar Türkiye'nin itibarıdır. Vicdan yolsuzluğu açıklamasına gelince... 'Hakimler arasında normal, mesleki ilişkiler bile kalmadı. Hukuki deliller bulunmalı' dedi. Maalesef yargı içinde siyasi ilişkiler çerçevesinde kutuplaşmalar olmaya, 'platformlar' kurulmaya başlandı. 'Dünkü mağdurlar vesayet kurmaya çalışıyor' minvalinde eleştirileri vardı, bu da iktidarın otoriterleşmesiyle ilgili endişelere ilişkin beyan olmuş oldu."

Yeni Şafak Gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi

Yeni Şafak Gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi ise CNN TÜRK'te, Kılıç'ın partilerin grup toplantısı gibi bir toplantı yaptığını savundu. Kılıç'ın 'siyasete ayar verme' niyetinde olduğunu öne sürdü.

"Bir açıklama olur AK Parti'den, zannedersem Başbakan'dan gelir bu açıklama, gelmesi de gerekir. Mahkemeler kararlarıyla konuşur ama AYM Başkanı, Sayın Başbakan'ın söylediği ve söylemediği sözler ne varsa onun üstüne gitti. 'Sığ' ifadesi özellikle yakışmadı. Sayın Başbakan bunun altında kalmaz, gereken cevabı verir. Konuşmasının ikinci bölümünde siyaset dili çok ağır, polemik dili çok ağır. Ben net konuşmayı seven birisiyim, salı günleri partilerin TBMM grup toplantısı olur. Bugün de adeta AYM grup toplantısı vardı, Kılıç o tarzda bir konuşma yaptı. Haşim Bey'in açıklaması siyasete ayar verme hedefindeydi. Zaten bu mesajlar Başbakan'ın ve Cumhurbaşkanı'nın bulunduğu salonda buz gibi bir hava estirdi."

Gazeteci-Yazar Avni Özgürel

NTV'ye konuşan gazeteci ve yazar Avni Özgürel'in değerlendirmesi ise şöyle:

"Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşundan bu güne öyle zannediyorum yapılmış en sert konuşmalardan biri. Twitter kararı sonrası Başbakan'ın tepkisi zaten böyle bir cevabı davet ediyordu. Paralel yargıyla ilgili değerlendirmeleri bence son derece isabetli."

"Doğrudan Başbakan'a cevap verdi"

Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu ise NTV'de şu değerlendirmeleri yaptı.

"Eleştirilerden çok bunalmış ve anladığım kadarıyla bir cevap verme ihtiyacı hissetmiş. Doğrudan Başbakan'ın sözlerine cevap verdiği dikkat çekiyor. Konuşmasından sonra gömlek değiştirme ifadesini (Milli görüş gömleği) sordum kendisine, 'Benim böyle bir kastım yoktu, sadece duygularımı ifade ettim' dedi. Yargının bundan sonraki süreçte güvenilirliğini kazanması için atılacak adımlar konusundaki sözleri isabetliydi. Paralel yapının ayıklanması konusundaki ifadesini önemsedim."

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber