MİT Kanunu'na Köşk'ten onay

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Nisan 2014 19:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
MİT Kanunu'na Köşk'ten onay

Cumhurbaşkanı Gül, istihbarata Meclis denetimi getiren, MİT mensuplarının görevlerini yaparken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle görüşmesini de öngören "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı.

DEVLET İSTİHBARAT HİZMETLERİ VE MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI KANUNUNDADEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 6532

Kabul Tarihi: 17/4/2014

MADDE1- 1/11/1983 tarihli ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri veMilli İstihbarat Teşkilatı Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasınaaşağıdaki bentler eklenmiş ve ikinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdakişekilde değiştirilmiştir.

"h)Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda BakanlarKurulunca verilen görevleri yerine getirmek.

i)Dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ilesiber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul,araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak,kaydetmek, analiz etmek ve üretilen istihbaratı gerekli kuruluşlara ulaştırmak.

j)İstihbarat kapasitesini, niteliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla çağdaşistihbarat usul ve yöntemlerini araştırmak, teknolojik gelişmeleri takip etmekve uygun görülenleri temin etmek."

"Milliİstihbarat Teşkilatına bu görevler dışında görev verilemez."

MADDE2- 2937 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yeralan "bakanlıkların müsteşarları" ibaresi "ilgili bakanlıkların müsteşarları"şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE3- 2937 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci ve üçüncü fıkralarıaşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasının altıncı cümlesinde yer alan"Bu işlemler," ibaresinden sonra gelmek üzere "MİT tarafından kurulan merkezveya" ibaresi eklenmiş ve son cümlesinde yer alan "merkez" ibaresi "merkezler"olarak değiştirilmiş, altıncı fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmış veonuncu fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

"Milliİstihbarat Teşkilatı bu Kanun kapsamındaki görevlerini yerine getirirkenaşağıdaki yetkileri kullanır:

a) Yerlive yabancı her türlü kurum ve kuruluş, tüm örgüt veya oluşumlar ve kişilerledoğrudan ilişki kurabilir, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilir.

b) Kamukurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, 19/10/2005tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ilediğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge,veri ve kayıtları alabilir, bunlara ait arşivlerden, elektronik bilgi işlemmerkezlerinden ve iletişim alt yapısından yararlanabilir ve bunlarla irtibatkurabilir. Bu kapsamda talepte bulunulanlar, kendi mevzuatlarındaki hükümlerigerekçe göstermek suretiyle talebin yerine getirilmesinden kaçınamazlar.

c)26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap DördüncüKısım Dört, Beş, Altı ve Yedinci bölümlerinde yer alan suçlara (318, 319, 324,325 ve 332 nci maddeleri hariç olmak üzere) ilişkin soruşturma vekovuşturmalarda ifade tutanaklarına, her türlü bilgi ve belgeye erişebilir,bunlardan örnek alabilir.

d)Görevlerini yerine getirirken gizli çalışma usul, prensip ve tekniklerinikullanabilir.

e)İstihbari faaliyetler için görevlendirilenlerin kimliklerini değiştirebilir,kimliğin gizlenmesi için her türlü önlemi alabilir, tüzel kişilikler kurabilir.Kimliğin oluşturulması veya tüzel kişiliğin kurulması ve devam ettirilmesi içinzorunlu olması durumunda gerekli belge, kayıt ve dokümanlar ile araç vegereçler hazırlayabilir, değiştirebilir ve kullanabilir.

f)Yabancıların ülkeye giriş ve çıkış ile vize, ikamet, çalışma izni ve sınır dışıedilmesi gibi konularda, ilgili kurum ve kuruluşlardan talepte bulunabilir.

g)Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm veuluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilir.

h)Yabancı unsurların ülkenin ve vatandaşların iletişim güvenliğini tehdit edenfaaliyetlerinin engellenmesine yönelik çalışmalar yapabilir, ilgili kurum vekuruluşlardan talepte bulunabilir.

i)MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarınıbelirlemek için yalan makinası uygulaması dahil test teknik ve yöntemlerinikullanabilir.

j)MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındakitutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilir, görüşmeleryaptırabilir, görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milligüvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilir."

"Yetkilive görevli hakim, Ankara ağır ceza mahkemesinin üyesidir."

"Önleyiciistihbarat elde etmek ve analiz yapabilmek amacıyla yukarıdaki hükümlere vediğer kanunlardaki düzenlemelere bağlı kalmaksızın; MİT Müsteşarı veyayardımcısının onayıyla yurt dışında veya yabancılar tarafından gerçekleştirileniletişim ile ankesörlü telefonlarla gerçekleştirilen iletişim ve MİTmensuplarının, MİT'te görev almış olanların veya görev almak üzerebaşvuranların iletişimi tespit edilebilir, dinlenebilir, sinyal bilgilerideğerlendirilebilir, kayda alınabilir.

BuKanundaki görevlerin ifası ve yetkilerin kullanılmasına ilişkin usul ve esaslaryönetmelikle düzenlenir."

MADDE4- 2937 sayılı Kanuna mülga 16 ncı maddesinden sonra gelmek üzereaşağıdaki 16/A maddesi eklenmiştir.

"Madalya

MADDE16/A- Yurt içinde veya yurt dışında olağanüstü gayret ve fedakarlıkla yaptığıçalışmalar sonucunda; ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğünün korunmasında,Devletin yücelmesinde, milli menfaatlere katkıda ve hizmette üstün başarı veyararlılık gösteren MİT personeline madalya verilebilir.

Birincifıkra uyarınca verilecek madalyaların ebat, biçim ve özellikleri, kimlere venasıl verileceği ile bunların kaydına, muhafazasına ve taşınmasına ilişkin usulve esaslar yönetmelikle düzenlenir."

MADDE5- 2937 sayılı Kanunun 25 inci maddesi aşağıdaki şekildedeğiştirilmiştir.

"MADDE25- MİT mensupları ile emeklileri, demirbaş silahları ve zati silahlarını MİTMüsteşarlığı kayıtlarına geçirilmek ve MİT Müsteşarlığınca verilen belgelereişlenmek kaydıyla, meskün mahaller dahil her yerde taşıyabilirler. Bu suretledüzenlenen belgeler taşıma izni belgesi yerine geçer."

MADDE6- 2937 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin başlığı "Soruşturma izni veyargılama" olarak değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

"Cumhuriyetsavcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi birihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİTMüsteşarlığına bildirirler. MİT Müsteşarlığının, konunun görev vefaaliyetlerine ilişkin olduğunu belirtmesi veya belgelendirmesi halinde adliyönden başkaca bir işlem yapılmaz ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmaz.Ancak birinci fıkra hükümlerine göre işlem yapılabilir.

İsimsiz,imzasız, adressiz yahut takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı venedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler,Cumhuriyet savcılarınca işleme konulmaz.

MİT Müsteşarıhakkındaki soruşturmalarda 25/10/1963 tarihli ve 353 sayılı Askeri MahkemelerKuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun 15/A maddesinin üçüncü fıkrasının son ikicümlesi ile beş, altı ve yedinci fıkralarında yer alan usul ve hükümleruygulanır. MİT Müsteşarı hakkındaki yargılama Yargıtay ilgili dairesinceyapılır.

Aynı konuyailişkin yeni ve somut bir delil ortaya çıkmadan yeniden soruşturma yapılamaz.

MİTmensupları ile istihbarat hizmetlerine yardımları tevsik edilenler ve bunlarıneş, çocuk, ana, baba ve kardeşleri MİT Müsteşarının onayıyla 12/4/1991 tarihlive 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda yer alan koruma tedbirlerindenyararlandırılabilir.

MİTmensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliği gereği veyagörevin ifası sebebiyle diğer kişilere vermiş oldukları zararlar idaretarafından tazmin edilir. Tazmin, zararın göreve ilişkin bir husustan doğmasıve ilgili personelin kasıt veya ağır kusurunun bulunmaması halinde rücuişlemine konu edilmez.

Türkvatandaşları hariç olmak üzere, tutuklu veya hükümlü bulunanlar, milligüvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanınıntalebi üzerine, Adalet Bakanının teklifi ve Başbakanın onayı ile başka birülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar iletakas edilebilir."

MADDE7- 2937 sayılı Kanunun 27 nci maddesi aşağıdaki şekildedeğiştirilmiştir.

"MADDE27- Milli İstihbarat Teşkilatının görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi vebelgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlarüzerinde sahtecilik yapan ve bunları yok eden kişiye dört yıldan on yıla kadarhapis cezası verilir.

MİTmensupları ve ailelerinin kimliklerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİTmensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da busahte belgeleri kullananlara üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir.

Birincive ikinci fıkra kapsamındaki bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyalmedya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı,görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması,yayılması veya açıklanması halinde; 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı BasınKanununun 11 inci maddesi ile 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet OrtamındaYapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen SuçlarlaMücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 4 üncü ve 6 ncı maddeleri hükümlerine göresorumlulukları belirlenenler ile bunları yayanlar hakkında üç yıldan dokuz yılakadar hapis cezası verilir.

BuKanun kapsamındaki görev ve yetkilerin kullanılmasını engelleyenlere üç yıldan beşyıla kadar, ihmal veya suistimal suretiyle önleyenlerle yükümlülüklerini yerinegetirmeyenlere iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.

Sözkonusu fiillerin MİT mensuplarınca işlenmesi halinde verilecek ceza üçte biri oranınakadar artırılır."

MADDE8- 2937 sayılı Kanunun 28 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdakişekilde değiştirilmiştir.

"Taleplerinkarşılanması

MADDE28- Bu Kanunda MİT'e verilen görev ve yetkiler çerçevesinde yapılan her türlütalep öncelikli olarak yerine getirilir, bu talepleri yerine getirenlerinhukuki ve cezai sorumluluğu doğmaz.

BuKanun ile diğer kanunlarda aynı konuyu düzenleyen farklı hükümler bulunması halindebu Kanun hükümleri uygulanır."

MADDE9- 2937 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi aşağıdaki şekildedeğiştirilmiştir.

"MADDE29- MİT mensupları ile MİT'te görev yapmış olanlar, MİT'in görev vefaaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamaz. Ancak, Devletinçıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİTMüsteşarının, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Başbakanın iznine bağlıdır."

MADDE10- 2937 sayılı Kanunun 30 uncu maddesine aşağıdaki fıkraeklenmiştir.

"Kamukurum ve kuruluşları ile diğer kurum ve kuruluşlar, bu Kanunda yazılıgörevlerin yerine getirilmesi sırasında ihtiyaç duyulan hallerde,kullanımlarında bulunan her türlü malzeme, ekipman, teçhizat ve cihazı, diğerkanunların bu konudaki düzenlemelerine bakılmaksızın MİT'e geçici olarak tahsisedebilir veya bedelsiz devredebilirler."

MADDE11- 2937 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"EKMADDE 1- Milli İstihbarat Teşkilatı uhdesindeki istihbari nitelikteki bilgi,belge, veri ve kayıtlar ile yapılan analizler, Türk Ceza Kanununun İkinci KitapDördüncü Kısım Yedinci Bölümünde yer alan suçlar hariç olmak üzere, adlimercilerce istenemez.

6ncı maddenin birinci fıkrasının (e) bendine göre kimlikleri değiştirilenler,MİT'in görev ve faaliyetlerine yardımcı olanlar veya istihbarat hizmetlerindeistifade edilenler, kamu görevlisi olup olmadıklarına bakılmaksızın; görev,faaliyet ve yardımları sebebiyle sorumlu tutulamaz.

Teşkilatuhdesindeki bilgi ve belgelerin gizlilik derecelerinin ve sürelerinin tespitedilmesine, birim ve kısımlara ayrılmasına, kullanıma veya paylaşıma açılmasınave bunların akademik çalışmalar ile her türlü yayın ve edebi eserdekullanılmasına Müsteşar tarafından oluşturulacak bir Komisyonca karar verilir."

MADDE12- 2937 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"EKMADDE 2- Bu maddede belirtilen görevleri yerine getirmek üzere, Türkiye Büyük MilletMeclisi bünyesinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulmuştur.

MİTMüsteşarlığı tarafından yürütülen Devlet istihbarat hizmetleri ile EmniyetGenel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Mali Suçları Araştırma KuruluBaşkanlığı tarafından görevleri gereği yürütülen güvenlik faaliyetlerine veistihbari nitelikteki faaliyetlere ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı, MaliyeBakanlığı ve MİT Müsteşarlığınca hazırlanacak yıllık raporlar Başbakanlığagönderilir. Başbakanlıkça bu raporlar üzerine hazırlanacak yıllık rapor martayı içinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonuna sunulur. Komisyon, incelemelerinive görüşmelerini raporun kendisine intikalinden itibaren doksan gün içindetamamlar ve hazırlayacağı raporu bu süre içinde Türkiye Büyük Millet MeclisiBaşkanlığına sunar.

Komisyonunüye sayısı on yedidir. Üye dağılımı siyasi parti gruplarının parti gruplarıtoplam sayısı içindeki yüzde oranlarına göre yapılır.

Komisyonungörevleri şunlardır:

a)Milli güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak

b)Güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleriizlemek

c)Kendi faaliyetlerine ilişkin rapor hazırlamak

d)Güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verileringüvenliğini ve bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirmek

Komisyongörüşmeleri kapalı oturumla yapılır. Kapalı oturumda Komisyon üyeleri, ilgili bakanlar,görevli hükümet temsilcileri ve Komisyonda görev yapan yasama uzmanları ile stenograflardanbaşkası bulunamaz.

Komisyonçalışmalarına ilişkin bilgi ve belgelerin saklanmasında ve korunmasındagizlilik esastır. Komisyon görüşmelerine katılanlar ile bu görüşmelere herhangibir suretle vakıf olanlar, Komisyon çalışmaları ve görüşülen konular hakkındahiçbir açıklama yapamaz ve bunları sır olarak saklamakla yükümlüdür.

Komisyontarafından hazırlanan raporları ve bunların eklerini taşıyan, çoğaltan, teslimalanlar da dahil olmak üzere tüm görevliler, bu raporların ve eklerininkorunması için gereken dikkat ve özeni göstermek zorundadır.

İlgilikurumlar ve Başbakanlıkça hazırlanacak raporlarda, Komisyon raporlarında vebunların ekleri ile Komisyon tutanaklarında, Devlet sırrı niteliğindeki bilgive belgelere yer verilmez.

Komisyonunçalışma usul ve esaslarına ilişkin olarak bu maddede hüküm bulunmayan hallerdeTürkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü hükümleri uygulanır.

İlgilikurumlar ve Başbakanlıkça hazırlanacak raporların hazırlanmasına ve kapsamınailişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulacakyönetmelikle belirlenir.

MADDE13- 7/11/1985 tarihli ve 3238 sayılı Savunma Sanayii MüsteşarlığınınKurulması ve 11 Temmuz 1939 Tarih ve 3670 Sayılı Milli Piyango Teşkiline DairKanunun İki Maddesi ile 23 Ekim 1984 Tarih ve 3065 Sayılı Katma Değer VergisiKanununun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 10 uncumaddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

"Ancak, doğrudanMilli İstihbarat Teşkilatınca tedarik edilmesi uygun görülen istihbarat vegüvenlik amaçlı ihtiyaçlar için gereken kaynak, MİT Müsteşarının teklifi, MilliSavunma Bakanının uygun görüşü ve Başbakanın onayıyla, Savunma SanayiiDestekleme Fonundan Milli İstihbarat Teşkilatı adına açılmış olan hesaplaraaktarılır. Aktarılan bu tutarlar, Milli İstihbarat Teşkilatının tabi olduğumevzuat hükümlerine göre harcanır."

MADDE14- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE15- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber