Bankaların aval ve garantileri kredi riskine dahil edilecek

Haber Giriş : 02 Haziran 2006 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalar tarafından kabul edilen aval, garanti ve kefaletler, kredi riskine dahil edilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, aval, kefalet ve garantiler; Bankalar yasası'nda yer alan "Bir gerçek ya da tüzel kişiye veya bir risk grubuna özkaynakların yüzde 10'u veya daha fazlası oranında kullandırılan kredilerin büyük kredi sayılması ve bunların toplamının özkaynakların sekiz katını aşamayacağına" ilişkin hükümde yer alan sekiz kat sınırının hesabında ise dikkate alınmayacak.

Kabul edilen aval, garanti ve kefaletler, kredi limitlerinin hesabında, aval veya garanti verilen ya da kefil olunan kredinin dikkate alınma oranıyla aynı oranda dikkate alınacak.

Merkezi yurt dışında kurulu bankaların Türkiye'deki şubelerinin, merkezlerine ve yurt dışında kurulu diğer şubelere yaptıkları tevdiat da kredi riski olarak sayılacak. Yurt dışı merkezler Bankacılık Yasası'nın 54'üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "bankanın dahil olduğu risk grubu" olarak değerlendirilecek ve böylece söz konusu kuruluşlara yapılan tevdiatlar özkaynaklarının yüzde yirmisiyle sınırlı olacak. Bu oran 31 Aralık 2006 tarihine kadar yüzde 25, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren de yüzde 20 olarak uygulanacak.

Türkiye'deki şubelerin vadesinden daha kısa olmamak koşuluyla, merkez ve yurt dışında kurulu diğer şubelerden sağladıkları fonlar, karşılığı nakit olan işlemler kapsamında değerlendirilecek ve risk grubu sınırı hesaplamasında dikkate alınacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber