Eczanede kimlik casusluğu

Sağlık Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği yazıda bir firmanın eczanelerden aldığı hasta, ilaç, doktor ve hastane bilgilerini ilaç firmalarına sattığı belirtildi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Nisan 2014 06:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Eczanede kimlik casusluğu

MEHMET ALİ DEMİR

Uzmanlar yapılan bu olayın 'eczaneden kimlik casusluğu' olduğu vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı, 17 Mart 2014 tarihinde 81 ilin valiliğine "... İş Çözümleri Ar. ve Dan. Tic. Aş eczane paneli projesi hakkında" başlığıyla bir yazı gönderdi. Yazıda, firmanın eczanelere giderek hastaların bilgilerini, kullandıkları ilaçların dozajlarını, reçeteyi düzenleyen doktorların isimlerini talep ettiği bildirdi.

İdari soruşturma açıldı

Bu tür bilgileri paylaşmanın yasak olduğuna dikkat çeken bakanlık, eczanelerin uyarılması talimatını verdi. Uzmanlar firmaların bu verilere göre strateji üreteceğini belirterek olayın hastanın kimlik bilgilerini ele geçirmek yani casusluk olduğunu vurguladılar. Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay şunları söyledi: "500'ün üzerindeki eczaneden ihbar geldi. .. firması, eczanelere giderek hastaların kişisel bilgilerini, kullandıkları ilaçları, ilacı kimin düzenlediği gibi bilgileri talep ettiğini bize bildirdi. Konuyu Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu'na yazılı olarak bildirdik. Bunun üzerine kurum harekete geçti. Hangi doktorun hangi ilacı yazdığı bilgisi bu veriler içinde yer alıyor. İşte bu noktada firmalar özellikle eşdeğer ilaç pazarlaması konusunda doğrudan hedefe ulaşabileceği stratejiler üretebilir." Hasta bilgilerini üçüncü şahıslarla paylaşmanın suç olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı yetkilileri, idari soruşturma sonucunda hukuk dışı bir durum saptanırsa savcılığa suç duyurunda bulunacaklarını açıkladı.

Sektörde 300 firma faaliyette

Türk ilaç pazarının 2012 yılı sonu itibarıyla 15 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını, yıllık 1.6 milyar liralık kutu ilaç tüketiminin yüzde 80'inin yerli üretimden karşılandığı belirtildi. Büyük ölçekli şirketlerin hakim olduğu ilaç sektöründe yaklaşık 300 firma faaliyet gösteriyor. En fazla ciroya sahip ilk 20 firma pazarın yüzde 65'ini elinde tutuyor. İlk 50 firmanın toplam pazar payı ise yüzde 85'i buluyor.

'Proje durduruldu'

...İş Çözümleri Araştırma ve Danışmanlık Ticaret A.Ş.'nin avukatı M. Gürcan Büyükünal şu açıklamayı yaptı: "Söz konusu eczane paneli projesi Temmuz 2012 - Mart 2013 tarihleri arasında pilot uygulama olarak yürürlüğe girmiş olup SGK'nın web sitesinde yer alan ancak resmi gazetede yayınlanmamış bir tebliğin hükümlerine aykırı düşebileceği kaygısıyla durdurulmuştur. Projenin halen devam ettiği yönündeki ifadeler gerçeklere aykırıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber