Kamu-Sen: Memur maaşları yüzde 16,7 eridi

-"Son 11 yılda memur maaşları, ülke ekonomisindeki büyümenin yüzde 16,7 gerisinde kaldığı"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2014 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu-Sen: Memur maaşları yüzde 16,7 eridi

Türkiye Kamu-Sen, son 11 yılda memur maaşlarının ülke ekonomisindeki büyümenin yüzde 16,7 gerisinde kaldığını savundu.

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, sendikanın Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı araştırmada 2002 yılından bugüne kadar memur maaşlarının reel olarak yüzde 16,7 eridiği belirtildi.

Söz konusu araştırmanın, TÜİK'in yıllık enflasyon ve büyüme rakamları ile Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı memur maaşları temel alınarak gerçekleştirildiği ifade edildi.

Araştırmada, "Bir ekonomide çalışanların gelirlerinin yalnızca enflasyon kadar artması, vatandaşları ancak ülkedeki zamlardan korurken ekonomik genişleme ve refah artışından pay alınamamasına ve gelir dağılımının dar ve sabit gelirliler aleyhine bozulmasına yol açacak bir durumdur. Bu nedenle çalışanların gelirlerinin gerçek anlamda artması ve gelir dağılımın iyileşmesi için maaşların enflasyon rakamları, ülkedeki ekonomik genişleme ve refah artışı dikkate alınarak belirlenmesi gerekmektedir. Rakamlar, son 11 yılda memur maaşlarının ülke ekonomisindeki büyümenin yüzde 16,7 gerisinde kaldığını ortaya çıkardı" ifadelerine yer verildi.

Buna göre, Türkiye'de son 11 yılda yaşanan ekonomik büyümeye rağmen kamu çalışanları bu büyümeden yararlanamadı ve reel olarak gelirleri, 2002 yılının gerisinde kaldı.

2002 yılı başlangıç olarak alındığında 2013 sonu itibarıyla son 11 yılda TÜFE'nin toplam yüzde 160,4 arttığı belirlenirken, ülke ekonomisinin de reel olarak yüzde 69 oranında büyüdüğü ortaya konuldu.

Açıklamada, yapılan araştırmayla ilgili görüşlerine de yer verilen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in memur maaşlarının 2002 yılından beri arttığına ilişkin açıklamasına değindi.

Koncuk, "Maaş artışları enflasyonun, zorunlu harcama giderlerinin ve ekonomik büyümenin altında kalıyorsa, oranların büyüklüğü ancak göz boyamak anlamına gelir. Son bir yılda memur maaşları dolar ve avro karşısında da yüzde 15 dolayında değer kaybetti. Bir yıl içinde ailenin harcamaları 310 lira artarken, 123 lira zamma mahkum edilen memur maaşlarının reel olarak arttığını söylemek abesle iştigaldir" görüşünü savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber