Yargıtay grizu faciasında tazminat kararını onadı

ZONGULDAK'ta 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu faciasında ölen 30 işçiden Sabri Özdal'ın eşi Aysun Özdal'a 40, çocukları Faruk Erdem ve Talha Görkem'e ise 30'ar bin lira olmak üzere toplam 100 bin lira tazminat ödenmesine hükmeden yerel mahkemenin kararını Yargıtay onadı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Nisan 2014 22:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yargıtay grizu faciasında tazminat kararını onadı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, ocakta galeri açma çalışmalarını yürüten taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 maden işçisi öldü. Facia ile ilgili TTK ve Yapı-Tek'te çalışan 28 sanığın tutuksuz yargılandığı ceza davası 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ederken; ölen işçilerin yakınlarının kurum ve taşeron firma aleyhine açtıkları tazminat davalarının da bazıları sonuçlandı, bazıları ise sürüyor.

Ölen işçilerden 26 yaşındaki Sabri Özdal'ın eşi Aysun Özdal, avukatı aracılığıyla açtığı manevi tazminat davasında kendisi için 80 bin, eşi öldüğünde 30 günlük olan oğlu Faruk Erdem ve 4 yaşında olan oğlu Talha Görkem için 70'er bin lira olmak üzere toplam 220 bin lira tazminat talep etti. Zonguldak 1'inci İş Mahkemesi, geçen yıl facianın 3'üncü yıl dönümünden hemen önce 16 Mayıs'ta dosyayı karara bağladı. Mahkeme, TTK ve taşeron firma Yapı-Tek'in, Aysun Özdal'a 40, çocukları Faruk Erdem ve Talha Görkem'e ise 30'ar bir lira olmak üzere toplam 100 bin lira manevi tazminat ödemelerine hükmetti.

TTK ve Yapı-Tek, itiraz ederek yerel mahkemenin kararını Yargıtay'a taşıdı.

Yargıtay 21'inci Hukuk Dairesi ise mahkemenin kararını onadı. Kararda, "Kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle ölenin olayda kusurunun bulunmadığının belli bulunmasına, davalılar arasındaki kusur dağılımının kendi aralarında görülmesi muhtemel rücu davasında yeniden değerlendirilmesinin mümkün bulunmasına göre taraf vekillerinin yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verildi" denildi.

Bilirkişi raporunda olay nedeniyle yüzde 30 kusurlu bulunan TTK'nın, kararın ardından aileye 100 bin liralık tazminatı ödediği, ancak bunun 70 bin liralık bölümünü, rapora göre yüzde 70 kusurlu bulunan taşeron firmadan tahsil yoluna gideceği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber