YÖK Başkanı Prof. Teziç'in Yükseköğretim Yasa Taslağı konusunda üniversiteleri by-pass yapması, rektörleri ayağa kaldırdı.

Haber Giriş : 25 Ocak 2004 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK Başkanı Prof. Teziç'in Yükseköğretim Yasa Taslağı konusunda üniversiteleri by-pass yapması, rektörleri ayağa kaldırdı.

HÜKÜMETİN, üniversite ve YÖK ile arasında gerginlikler yaşanmasına neden olan Yükseköğretim yasa taslağı çalışmaları, bu kez de üniversiteler ile üst kuruluş olan YÖK arasında ipleri kopma noktasına getirdi. Rektörler, karşı atağa geçmeye hazırlanıyorlar. Tüm rektörler ??acil'' koduyla Ankara'ya çağrıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, taslak konusunda üniversiteye by-pass uygulayarak, kendi hazırladığı taslağı hükümete sundu. Taslakla ilgili çalışmaların bundan sonra YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütüleceğinin açıklanması, rektörleri şoka uğrattı. Teziç'i, ??üniversiteye verdiği sözü yerine getirmemekle'' ve ??by-pass etmekle'' suçlayan rektörler, ??Sayın Başkanın yaptığı hiç de etik değil. Güven bunalımı doğmuştur'' dediler. Teziç'in, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı ile görüşerek taslak sunması üzerine harekete geçen rektörler arasında, ??telefon zinciri'' kuruldu. ??Acil'' koduyla kurulan bağlantıda, ??hava muhalefeti nedeniyle 29 Ocak Ankara'' denilerek, tüm rektör ve üniversite temsilcileri Ankara'ya çağrıldı. Üniversite rektörleri ve senatolarca seçilen üniversite temsilcilerinden oluşan Üniversitelerarası Kurul, 29 Ocak'ta ODTÜ'de toplanacak. Bu arada, rektörlerin, perşembe gününe kadar üniversite senatolarını da toplayarak, Teziç'in tutumu hakkında senatoyu bilgilendirecekleri öğrenildi. Üniversite senatolarının, toplantılar sonunda deklarasyon yayımlamaları da bekleniyor. Teziç'in tutumunu Hürriyet'e değerlendiren rektörler, görüşlerini özetle şöyle dile getirdiler:

BİZLERİ ÜZDÜ

Nusret Aras (Ankara Üniversitesi) Kendisi YÖK'ün başkanıdır, ne isterse yapar ama bizleri üzdü. Bizlere, Üniversitelerarası Kurul'un hazırladığı taslak üzerinde yeni bir ortak çalışmadan söz edip, Başbakandan süre isteyeceğini söyledi. Oysa başka şeyler yaptı. Bunun sebebini anlamakta güçlük çekiyoruz.

HER AÇIDAN KÖTÜ

Rıza Ayhan (Gazi Üniversitesi) Henüz olgunlaşmadığı Sayın YÖK Başkanı tarafından da kabul edilen bir taslak hükümete teslim edildi. Yine, İstanbul'da yapılan toplantıda Başkan, Başbakan ile süre mutabakatı hakkında görüşeceğini. Buna riayet edilmedi. Üniversitelerarası Kurul, YÖK Başkanı tarafından dışlandı. Bu durum hem ÜAK, hem rektörler hem de hükümet açısından kötü. Mevcut kanunu 22 sene konuştu. Bu şartlarda yeni çıkacak bir kanunu 22 sene daha konuşmak sorunda kalabiliriz.

ETİK DEĞİL

Ural Akbulut (ODTÜ) Yapılanın anlamı, üniversite devre dışı bırakılmıştır. Şu unutulmamalıdır, herkes bu ülkenin ve üniversitelerin iyiliğini düşünüyor. Etik olmayan bu davranışı içimize sindiremiyoruz.

TOPLANACAĞIZ

Türkay Tüdeş (KTÜ) Şu anda söyleyecek söz bulamıyorum. Önümüzdeki hafta toplanacağız. Gereken cevabı, Üniversitelerarası Kurul verecektir.

İTÜ: Taslağı bizim değil

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Senatosu, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç tavrıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama özetle şöyle: ??Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerini siyasi iktidarların etki alanına sokmayı amaçlayan girişimlerin karşılıklı görüşme ve tartışma yoluyla çözüme ulaştırılması için, Hükümet ve Üniversitelerarası Kurul arasında başlatılan görüşmeler henüz tamamlanmadı. Üniversitelerarası Kurul'un bu amaçla görevlendirdiği komisyon hazırladığı taslağı 11 Aralık 2003 tarihinde Üniversitelerarası Kurul'da tartışarak sonuçlandırmadan YÖK Başkanı Sayın Erdoğan Teziç'e ön bilgi olarak iletmiş, ancak bu taslak görüşülerek sonuçlandırılmadan YÖK Başkanı bir başka taslağı Başbakan'a sunmuştur. Başbakan'a sunulan, YÖK'ü tüm yetkileriyle koruyan ve üniversitelerin görüşlerini içermeyen bu taslağın 'üniversitelerin taslağı' olamayacağını kamuoyuna açıklamayı görev biliyoruz.''

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber