YÖK mağduru öğrenciler Türkiye'ye dönmek istiyor

Haber Giriş : 05 Haziran 2006 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün burslu olarak yurtdışına gönderdikten sonra burslarını iptal ettiği genç beyinler yüksek borç nedeniyle Türkiye'ye dönemiyor. Milletvekillerine mektup gönderen gençler, faiz yükü altında ezildiklerini bildirerek çözüm istediler

YÖK'ün burslu olarak yurtdışına gönderdiği öğrenciler, YÖK'ün burslarını iptal etmesi ve astronomik borçlar çıkartması nedeniyle Türkiye'ye dönemiyor.

YÖK mağduru gençler Türkiye'ye dönmek için Meclis'te bulunan af kanunun çıkartılmasını bekliyor. Öğrencilerin çeşitli gerekçelerle bursları iptal edilirken karşılarına astronomik miktarlarda borç çıkarıldı. Öğrenci harcamalarına eklenen yüzde 50 cezanın üzerine Türkiye'deki en yüksek yasal faiz eklenerek istenen borçlar 7 milyar TL'lik borcu öğrencilere 120 milyar TL'ye kadar çıkarabiliyor.

120 MİLYAR ÖDEDİ

Öğrenciler Meclis Genel Kurulu gündeminde bekleyen YÖK mağdurlarına af getiren kanunun yasalaşması için milletvekillerini mektup yağmuruna tutuyor. ABD'den mektup yazan Ümit Kıpçak isimli genç kendisine 235 milyar borç çıkarıldığını ve bunun binbir zorlukla 120 milyarını ödemesine rağmen ülkesine dönemediğini belirtiyor. Columbia Üniversitesi'nden Ahmet Pamuk ise 7 milyar TL'lik burs için kendisine 120 milyar TL borç çıkartıldığını belirtirken ailesinin ve kendisine kefil olan kişilerin perişan olduğunu ifade ediyor.

GÜCÜMÜZ KALMADI

Iowa Üniversitesi'nden Orhan Şahin, Türkiye'ye dönmek isteyip de dönemeyen dünyadaki sayılı üniversitelerde eğitim almış genç akademisyenlerin bulunduğunu belirtirken, Süheyla Işıldak mektubunda karşı karşıya oldukları zorlukları şöyle özetliyor: "Maalesef yurtdışındaki burslular olarak ağır borç ve faiz yükü altında eziliyoruz. Ne bizlerin, ne de ailelerimizin dayanacak gücü kalmadı. Yurtdışında iyi eğitim almış yüzlerce gencimiz sıkıntılarla boğuşmak yerine ülkemize daha iyi hizmet edebilsin istiyoruz."

Kanun tasarı astronomik rakamları siliyor

Meclis Genel Kurulu gündeminde bekleyen ve bu hafta görüşüleceği açıklanan burslu öğrencilere yönelik af tasarısı ise bu öğrencilere çıkartılan astronomik rakamların silinmesini öngörüyor. YÖK'ün istediği yüzde 50 ceza uygulamasından vazgeçilirken öğrencilerin borçlarına uygulanan faiz oranları ise enflasyon rakamlarına endeksleniyor. Kanun ayrıca öğrencilerin belli bir süre içerisinde müracaat etmeleri şartıyla, en az yüksek lisans yapanların, daha önce kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumlarına öncelik verilmek suretiyle Yükseköğretim Kurulu'nun belirleyeceği yükseköğretim kurumlarındaki durumlarına uygun öğretim elemanı kadrolarından birisine veya Devlet Personel Başkanlığı'nın uygun göreceği bir kadroya sınav şartı aranmaksızın atanmalarını öngörüyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber