Sağlıkta tasarrufa 'paket fiyat' formülü

Haber Giriş : 05 Haziran 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) uyarısıyla, sağlık alanında alınacak 1.4 milyar YTL'lik tasarruf önlemleri kapsamında, ameliyat dışında, hastalıklar için paket sayısı arttırılıyor. Cerrahi müdahale olmaksızın hastanede yatırılan hastalar için standart fiyat listesi hazırlanacak.

Hastaneler, örneğin dahiliye olmak üzere, takip gerektiren hastalıklar için yatırdıkları bir hastanın standart tahlil ve tetkiklerini, belirlenmiş listeler doğrultusunda isteyebilecek. Bugüne kadar bu paketler, sadece cerrahi müdahale kapsamındaki hastaların harcamaları için uygulanıyordu. Dahiliye alanında sağlık sorunları olan vatandaşların tahlil ve tetkikler için günlerce hastanede yatırıldığını belirten bürokratlar, şöyle dedi: "Hastadan istenen ve tekrarlanan standart tetkikler için bir fiyat konulacak. Böylece hastanede yatış süresi kısalacak. Paket sayısının arttırılması sadece bütçe için değil, hastane için de maliyet düşürücü olacak." Maliye ve Sağlık Bakanlığı bürokratlarının yaklaşık iki haftadır sürdürdüğü sağlıkta tasarruf önlemleri paketi, tedavi ve ilaç alanlarında uygulanacak. Bürokratlar önlemleri şekillendirirken, faturalar ile hastanelerin döner sermayelerini "şişiren" unsurlarda yoğunlaşıldığı belirtiliyor. Bu çerçevede ayakta tedavi için toplu fiyat uygulamasına geçilecek. Laboratuvar tetkikleri için ortalama paket maliyetler çıkarılacak. Bu paketler basamaklandırılacak.

REFERANS ÜLKE ARTACAK: IMF, sağlıkta tasarruf önlemleri kapsamında ekonomi bürokratlarına, ilaç maliyetlerini aşağıya çekmek için uygulanan "referans ülke" kapsamının genişletilmesini istedi. Bu doğrultuda, ilaç fiyatlarında tasarruf için geçen yıl başlatılan referans ülke kapsamındaki ülke sayısı arttırılacak. Geçen yıl çıkarılan kararnameyle, ilaç faturalarını düşürmek amacıyla geçilen "referans ülke" sisteminde Fransa, Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan'daki ilaç fiyatlarından en ucuzu tercih ediliyordu. Bu listeye birkaç yeni AB üyesi ülke daha eklenecek.

100 HASTANE: Maliye bürokratları, hastanelere yapılacak ödemelerin bundan böyle ay ay önceden belli olacağını açıklayarak, bu konuda da Sağlık Bakanlığı ile protokol yapıldığını söyledi. Kapsamdaki 950 hastane bulunduğunu belirten bürokratlar, yüklü faturaların 100 hastanede yoğunlaştığı bilgisini verdi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber