İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bankada çalışanlar KPSS'de hangi çalışma durumunu seçecek?

2014 KPSS kılavuzundaki kurumda çalışma bilgisi biraz kafaları karıştırdı. Bankalarda çalışanlardan gelen bazı soruları netleştirmek istiyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Mayıs 2014 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bankada çalışanlar KPSS'de hangi çalışma durumunu seçecek?

Kısa bilgi

2014 KPSS lisans sınavı Temmuz'da yapılacak. Başvurular ise 5 Mayıs'ta başladı ve 14 Mayıs'ta sona erecek. Başvuruların kaçırılmaması önem arz ediyor.

Önceki kılavuzlardan farklı olarak 2014 kılavuzunda adayların çalışma bilgileri isteniyor. Seçeneklerden birisi ise "kamu kurumunda işçi olarak çalışıyorum". Bu ifade özellikle Ziraat Bankası ve Halkbank'ta çalışan adayları tereddüde düşürdü.

Kamu işçisi nedir?

Kamu işçileri 657 sayılı Kanunun 4. Maddesini (d) bendinde yer almaktadır. Ancak burada sadece tanımı verilmiş olup, bunlar DMK'ya tabi değildir. Bu işçiler ister sürekli ister geçici olsunlar 4857 sayılı İş Kanununa tabidirler. Sürekli işçiler kadroya bağlı, geçici işçiler ise pozisyona bağlı olarak çalışırlar.

Halkbank ve Ziraat Bankasında çalışanlar

Bu iki bankada çalışanlar memur statüsünde iken 2000'li yıllardan itibaren iş kanununa tabi olarak çalışan işçi konumuna gelmişlerdir. Ancak günümüzde hala bu iki bankada (özellikle de Ziraat Bankası) çalışanların memur oldukları yönünde yanlış kanı bulunmaktadır.

Bu bankalar hala kamu kurumu niteliğindedir. Yani bu bankada çalışanlar kılavuzda çalışma durumlarına "kamu kurumunda işçi olarak çalışıyorum" seçeneğini işaretleyeceklerdir.

Diğer bankalarda çalışanlar

Yukarıda belirttiğimiz iki banka haricindeki bankalar özel sermayeli şirket statüsündedirler. Bu yüzden bu bankalarda çalışanlar başvuru sırasında çalışma durumunu boş bırakacaklardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber