Esnek çalışmaya Fransız modeli

Esnek çalışmaya Fransa modeli geliyor. 6 maddelik taslakta doğum yapan kadına iş güvencesi, üç çocuğa prim desteği, muayene izni ve evlilik teşviki öne çıkıyor. Belediyeler kreş desteği verecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Mayıs 2014 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Esnek çalışmaya Fransız modeli

HAZAL ATEŞ

Hükümetten üç çocuk için verilmesi planlanan teşvike yeni formül geldi. Meclis'e sunulacak 6 maddelik taslakta, doğum sonrası esnek çalışma konusunda Fransa modeli benimsendi. Pakette, doğum yapan kadına iş güvencesi, prim ve kreş desteği, esnek çalışma seçeneği, muayene izni ve evlilik teşviki yer alıyor. Nakit desteği ise yüksek maliyet nedeniyle paketten çıkarıldı. Doğumdan sonra kadınların sigorta primi yatarken, burada özel sektörün prim yükünü kamu hafifletecek. Doğum iznine ayrılanların yerine kısa süreliğine birini çalıştırılabilmek de mümkün olacak.

MALİYET HESAPLANIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlik paketinde üç çocuk teşviki, kadın istihdamının desteklenmesi konularının da yer alacağını açıkladı. Bakan Çelik, 6 maddelik taslağın maliyeti konusunda sosyal taraflarla çalıştıklarını söyledi. Kalkınma ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü çalışmayla aile ile iş hayatı arasındaki doğum ve sonrası bakım işlerinin uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. Pakette evlenme yaşı ve sezaryen gibi konular da yer alıyor. Modelde Fransa modeli benimsense de Türkiye'ye özgü farklı alternatifler de geliştirildi. Kamu kurumunda çalışan anne, çocuğu belirli yaşa gelinceye kadar esnek çalışma modelini tercih edebilecek.

GEÇİCİ ELEMAN BULUNACAK

Özel sektöre, personelin doğum iznine çıktığı sürede özel istihdam büroları aracılığıyla "geçici eleman çalıştırma" imkanı sağlanacak. Doğum izninin dördüncü ayından sonraki bölüme ilişkin sigorta primlerinin de İşsizlik Fonu'ndan karşılanması öngörülüyor.

ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE İŞBİRLİĞİ

Çocuk bakım hizmetleri, merkezi yönetim, işveren, yerel yönetim ve aile işbirliğiyle yürütülecek. Gelir durumu iyi olmayan ailelere belediyeler aracılığıyla ücretsiz kreş imkanı sağlanması planlanıyor. İsveç, Finlandiya gibi ülkelerde kreş gibi hizmetler ailelerin gelir durumuna göre kamu tarafından sübvanse ediliyor.

İŞE ALMA ZORUNLULUĞU GELİYOR

Kadın istihdamını teşvik kapsamında doğum sonrası için işverene işe alma zorunluluğu getirilecek, çocuk yardımı artırılacak. İş ve çalışma koşulları hamileliği riske atmayacak şekilde düzenlenecek. Periyodik kontroller konusunda her türlü kolaylık gösterilecek. Hamile kadınlar ağır işlerde çalıştırılmayacak. Kamuda çalışan işçi ve memur kadınlar muayene günlerinde ücretli izinli sayılacak. Riskli yerlerde çalışanların yeri değiştirilecek.

ESNEK ÇALIŞANA GÜVENCE

Esnek çalışanların iş mevzuatında bulunan haklara erişebilme imkanları geliştirilecek. Tüm esnek çalışanların eşit muamele ilkesine uygun olarak yıllık ücretli izin, hafta tatili, günlük dinlenme süresi, kreş gibi haklardan yararlanmaları güvence altına alınacak. Çocuk sahibi olan kadınların işgücü piyasasından kopmalarının engellenmesine dönük teşvik edici düzenlemeler yapılacak.

DOĞUM HIZI ARTACAK

Doğum hızının yüzde 3'e çıkarılması da hedefler arasında. Türkiye'de doğurganlık hızı 2.08. Çalışan kadınlarda oran yüzde 1'e düşüyor. Paket kapsamında çalışan kadınların daha çok çocuk sahibi olması öncelikler arasında yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber