Sınav öncesi şeker yemeyin!

Haber Giriş : 05 Haziran 2006 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınav öncesi şeker yemek dikkati artırmıyor, "gevşeme" yapıyor!..

Sınavlarda şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığı yönündeki inanışın yanlış olduğu, aksine karbonhidrat zengini besinlerin gevşemeye neden olduğu bildirildi.

AA muhabirinin, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden derlediği bilgilere göre, sınav zamanlarında şeker ve şekerli besinler yerine A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve, sebze gibi besinlerin tercih edilmesi öneriliyor.

Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığına yönelik inanışların aksine karbonhidrat açısından zengin olan bu besinler tam tersi gevşemeye neden oluyor. Sınav öncesi ve sınav esnasında şeker ve şekerli besinlerin yerine, kuru üzüm, erik, kuru incir ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmeli.

SINAV ÖNCESİ KAHVALTININ ÖNEMİ

Sınav öncesi ve sınav sabahı öğrencilerde oluşan yoğun stres, vücudun enerji tüketimini artırıyor. Bu nedenle öğrenciler, özellikle sınavların yaklaştığı günlerde beslenme kurallarına dikkat etmeli, sınav günü mutlaka kahvaltı yapmalı. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılıyor, baş ağrısı ve yorgunluk oluşuyor.

Yapılan araştırmalar, iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarıyor. Kahvaltıda süt, taze sıkılmış meyve suyu, peynir, yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez-tahin, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve yenilmesi öneriliyor.

Sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli ayrıca sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler, yağ içeriği yüksek besinlerin tüketilmesinden kaçınılmalı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber