İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Mezun olduğu halde 'okuyor' gözükenler KPSS'de sıkıntı yaşar mı?

2014 KPSS lisans başvurularında son iki gün kaldı. Bazı adaylar mezun olduğu halde AİS'de eğitim durumları "okuyor" olarak gözüküyor. Bu durum adaylar için sorun yaratır mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Mayıs 2014 16:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mezun olduğu halde 'okuyor' gözükenler KPSS'de sıkıntı yaşar mı?

Kısa bilgi

KPSS lisans(4 yıllık) başvuruları devam ediyor ve 14 Mayıs Çarşamba gecesi 23.59'da başvurular sona erecek. Şimdilik başvuruların tıkanması veya kilitlenmesi açısından herhangi bir sorun yaşanmadı. Ancak şuan lisans(4 yıllık) mezunu olduğu halde sistemde "okuyor" gözüken adaylar daha sonra sıkıntı yaşayıp yaşamayacaklarını merak ediyorlar.

Kılavuzdaki eğitim durumu hükmü

Başvuru kılavuzunun 1.4 lisans eğitim bilgisi başlıklı maddesine göre "Mezun durumda olan adayların mezuniyet tarihi bilgisinin sisteme girilmesi zorunludur." deniliyor. Ancak bundan sonrasında ise bu bilgileri girmeyenlere ilişkin herhangi bir yaptırım içeren ifade veya hüküm bulunmuyor.

Başvuruya ilişkin kılavuz ne diyor?

Kılavuza göre, Lisans KPSS'ye mezun olanlar ya da puanın geçerli olduğu(2 yıl ) süre içerisinde mezun olabilecek olanlar başvurabilmektedir. Bu durumda şuan hala 2, 3 veya 4. Sınıfta okuyan adaylar da sınava girebilmekte ve bunların eğitim durumu "okuyor" olarak gözükmektedir.

Bu adaylar mezun oldukları andan itibaren tercih hakkına sahip olurlar ve yerleşmeleri durumunda "esas olan diplomalarını kuruma ibraz" edebilmeleridir.

Okuyor gözükenlerin ataması yapılmaz mı?

Diyelim ki şuan 4. Sınıfta olup da sınava başvuran bir aday sistemde okuyor gözüküyor. İlk yerleştirme Kasım'da olacak ve bu aday yerleşti varsayalım. Yerleştirilen aday diplomasını kuruma verdi ancak ÖSYM sisteminde hala bu aday okuyor gözüküyor. Şimdi kurum, bu adayı sırf sistemde öyle gözüküyor diye atamasını yapmayacak mı? Tabi ki de yapacak.

Sonuçta ÖSYM mezun olma durumuna göre tercihe izin verme sistemine henüz geçiş yapmadı. Eğer ki sistemde mezun gözükmeyenler tercih yapamaz deseydi bu durumda mutlaka eğitim durumunun güncellenmesi gerekirdi.

Kısacası sorun yok

Yukarıda da belirttiğimiz gibi mezun olduğunuz halde sistemde "okuyor" gözükseniz bile ne sınava girerken, ne tercih yaparken ne de kurum atamanızı yaparken sorun yaşamazsınız.

Eğitim durumunu illa ki değiştirmek isteyenler

Kılavuza göre; "Başvuru Merkezlerinde adayın sistemde kayıtlı üniversite ve lisans alanı bilgisi değiştirilemez. Bu bilgi ÖSYM tarafından belgeye dayalı değiştirilebilir."

Diğer önemli bilgi ise şudur: "Eğitim Bilgilerinde Değişiklik Olanlar: Başvurudan sonra, eğitim bilgilerinde değişiklik olan adaylar, bu isteklerini belirten dilekçelerine, mezuniyet bilgilerini gösterir diploma veya benzeri belgelerinin onaylı bir örneğini de ekleyerek en geç 23 Mayıs 2014 tarihine kadar Merkezimize ulaştırmalıdırlar. Süresi içerisinde Merkezimize ulaşmayan dilekçeler işleme alınmayacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber