Gümrük Birliği'nden çıkmak kolumuzu kesmeye benzer

ABD ile AB arasındaki Gümrük Birliği müzakereleri olumlu sonuçlanırsa en büyük zararı Türkiye görecek. Zeybekci'ye göre bu durumda üyeliği sürdürmek zor olsa da Gümrük Birliği'nden çıkmak bir seçenek değil.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2014 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük Birliği'nden çıkmak kolumuzu kesmeye benzer

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ABD arasında serbest ticaret anlaşmasının dışında bırakılması halinde Gümrük Birliği'ni sürdürmesinin zor olacağını ancak birlikten ayrılmanın bir seçenek olmadığını söyledi. Türkiye halen müzakere safhasında olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na dahil olmak için ısrar ediyor.

BİZ YİNE VERGİ VERECEĞİZ

Söz konusu anlaşmayla dünyanın en büyük iki ekonomik bloku arsında gümrük vergileri inecek ve ticaret yönetmelikleri uyumlanacak. Türkiye'nin AB ile arasındaki Gümrük birliği anlaşması bulunduğu için TTIP ile ABD mallarının Türk pazarlarına serbest giriş hakkına sahip olacak ancak Türkiye Amerikan pazarında aynı kolaylığı bulamayacak.

SÜRDÜRMEK ZOR OLUR

Washington'da ABD ticaret yetkilileriyle görüşen Zeybekci, "Böyle bir durumda Gümrük birliği'ni sürdürmek çok zor olur" dedi. Ancak Zeybekci, gümrük birliği anlaşmasının, Türkiye'ye üçüncü tarafların pazarlarına erişim sağlayacak biçimde güncellenebileceğine inandığını söyledi.

BİZİM İÇİN BİR SEÇENEK DEĞİL

Bakan, Gümrük birliği anlaşmasından çıkmanın Türkiye için kendi kolunu kesmeye benzer bir adım olacağını ifade etti. Bakan Zeybekci Reuters'e yaptığı açıklamada, "Bunun bir seçenek olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

160 MİLYON DOLAR KAZANABİLİRİZ

Dünya Bankası'nın bir araştırmasına göre Türkiye TTIP anlaşmasına dahil olursa 130 milyon dolar kazanabilir. aksi taktirde kayıp 160 milyon doları bulabilir.

TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARINI DA TANIYORUZ

ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman, iki ülkenin TTIP müzakerelerinin Türkiye'ye etkisini değerlendirmek için oluşturduğu çalışma programının beşinci turunun başlayacağını ve bu temasların 2015 yılı boyunca devam edeceğini söyledi. Froman Zeybekci ile yaptığı görüşmeden sonra, "Türkiye'yi bilgilendirmeye düzenli olarak müzakerelerden haberdar etmeye ve Türkiye'nin meşru çıkarlarını da elbette tanıdığımız konusunda güvence vermeye hazırız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber