Soruşturmada, suçun sırasındaki kadro esas alınmalı

Emniyet Teşkilatı Disiplin Kurullarının Çalışma Esas ve Yöntemlerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre, yetkili disiplin kurulunun saptanmasında, memurun suç tarihindeki kadrosu esas alınır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Mayıs 2014 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Soruşturmada, suçun sırasındaki kadro esas alınmalı

Emniyet Teşkilatı Disiplin Kurullarının Çalışma Esas ve Yöntemlerine İlişkin Yönetmeliğine, 2003 tarihinde eklenen "ek 1. madde" hükmü şu şekildedir:

"Ek Madde 1-(Değişik:RG-25/06/2003-25149)
Yetkili disiplin kurulunun saptanmasında, memurun suç tarihindeki kadrosu esas alınır.Mehil müddetinde suç işleyen personel, Genel Müdürlük merkez kuruluşunda görevli kabul edilir.Ast memur ile üst memurun aynı fiile iştiraki halinde yetkili disiplin kurulu, üst memur hakkında disiplin cezası vermeye yetkili disiplin kuruludur."

Bu hükme göre, disiplin kurulunun saptanmasında suç tarihindeki kadro esas alınmalıdır. Bu nedenle de soruşturma talimatını verecek makam da, savunmayı alacak makam da, memurun suçu işlediği sırada kadrosunun bulunduğu yer olmalıdır.

Aşağıdaki örnek olay Giresun'da yaşanmıştır. Bir polis memuru 13.06.2011 tarihinde Giresun'dan Kayseri'ye nakil olmuştur. Ancak nakil sonrasında memur 30 günlük rapor almış ve Kayseri'ye gitmemiştir. Rapordan dolayı 15 günlük mehil müddeti rapor bitiminde başlayacaktır. Polis memuru bu arada eşiyle bir sorun yaşamış ve bu durum karakola intikal etmiştir. Durumun karakola intikal etmesi sonrasında polis hakkında soruşturma yapılmıştır. Ancak soruşturmayı Kayseri Emniyeti yapmış ve savunmayı da Kayseri almıştır. Oysaki, hukuki anlamda memurun kadro yeri hala Giresun'dur. Zaten polis memuru da 19.09.2011 tarihinde Kayseri'de göreve başlamıştır.

Kayseri İdare Mahkemesi, yönetmeliğe aykırı soruşturma yürütüldüğü için verilen disiplin cezasını iptal etmiştir.

İŞTE MAHKEME KARARI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber