Çalışan işçi kazanan taşeronlar!

Maden faciasından sonra gündeme gelen ‘taşeron sistemi’ni Soma’daki madenlerde çalışan işçiler anlattı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mayıs 2014 08:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Çalışan işçi kazanan taşeronlar!

MUSTAFA ÖZBESLER, MURAT AKIN

İşçiler, taşeronların madene getirdiği işçi sayısına göre şirketlerden her ay kişi başına 5 lira prim aldıklarını öne sürerek, kömür çıkarma işlemi sırasında da işçilerin emeği üzerinden yüklü miktarlarda prim aldıklarını belirtti.

İşçiler, Soma'da halen faaliyetini sürdüren 3 şirkette toplam 15 binin üzerinde madenci çalıştığını vurguladı. Taşeronların en büyük gelir kaynaklarının ocak çalışmaları olduğunu belirten işçiler "Götürü usulde aldıkları bir işi bitirtmek için bize baskı yapıyorlar, dinlenme saatlerimizi kısaltıp hiç boşluk vermeden çalıştırıyorlar. Biz taşeronun maden şirketine verdiği sözü yerine getirdiğimizde, yani işi daha erken teslim ettiğimizde, taşeronlar, şirketten 100-200 lira daha ek ücret alıyor" dedi.

Taşeronlar tarafından sömürüldüklerini söyleyen işçiler, "Bir günde 20-25 tane tarama yapılır. Taşeronların cebine günlük 2 bin 500 lira giriyor" dedi.

6 farklı ilden 12-13 bin işçi

İşçiler, Soma ve çevresinden madende çalışan sayısının çok az olduğunu belirterek, "Taşeronlar daha çok dışardan adam getirir. Başta Zonguldak olmak üzere Kütahya, Balıkesir, Sinop, Bartın ve İzmir'den 12-13 bin işçi vardır. Zonguldak'taki maden ocaklarında aylık 1200 lira alan işçilere 1500 lira teklif edip buraya getirirler. 300 lira bir madenci için çok büyük bir rakam" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber