YÖK'ten denkliğe yeşil ışık

Haber Giriş : 07 Haziran 2006 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, yabancı ülke üniversitelerinin diplomalarının tanınmasına ilişkin durumu yeniden gözden geçirme kararı aldı. YÖK'ün oluşturacağı komisyon, ilk etapta Türki cumhuriyetlerdeki üniversitelerin durumlarını ele alacak

YÖK'ün yabancı üniversitelerin diplomalarına uyguladığı denklik politikası, sıkça eleştirilen konular arasındaydı. Denklik konusunun objektif kriterlere bağlanması ve çelişkili denklik kararlarının çıkmaması amacıyla YÖK bünyesinde oluşturulan bir komisyonda bu konunun etraflıca gözden geçirilmesi kararlaştırıldı. Daha önce denkliği bulunan pek çok üniversite, son yıllarda alınan kararlarla denklik kapsamı dışında bırakılmıştı.

ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ

Kurulacak komisyon öncelikli olarak Türkiye ile arasında kültür ve eğitim anlaşması bulunan Türki Cumhuriyetlerdeki üniversiteleri ele alacak. YÖK'te bu konuda bir komisyon oluşturulacak ve ilgili üniversitelerin eğitim programlarının Türkiye ile eşdeğerliliği saptanacak. Bu kararın alınmasında, Türkiye'deki üniversitelerin yabancı üniversitelerle yaptıkları öğrenci ve öğretim üyesi değişim programlarının denklik problemi yüzünden aksamasının etkili olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz haftalarda Gazi üniversitesi'nin rektörü ve beraberindeki öğretim üyelerinden oluşan bir heyet Ukrayna'daki Ekonomi Üniversitesi'ne bir seminer için gitmiş ve orada iki üniversite arasında var olan öğrenci değişim programının işletilmesine karar verilmişti. Ancak bu üniversitenin de Ukrayna'daki diğer üniversiteler gibi YÖK'le yaşadığı denklik problemi yüzünden, değişim programının nasıl işletileceği konusunda soru işaretleri taşıyordu.

ANLAŞMAYA RAĞMEN

Türkiye'nin bizzat maddi destek sağladığı ve Türkiye'deki üniversitelerle doğrudan işbirliği ve akademik mübadele anlaşmaları olan Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Pakistan ve Hindistan üniversitelerinden mezun olmuş Türk vatandaşlarının yaşadığı denklik problemleri öncelikli olarak gözden geçirilecek. Ayrıca Türkiye ile arasında eğitim ve kültür anlaşması bulunan ancak YÖK'ün üniversitelerine denklik vermeye yanaşmadığı ülkeler arasında yer alan Tayland, Moğolistan, Letonya, Kore, Arjantin, Estonya, Bulgaristan, Slovenya, Cibuti, Güney Afrika Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Polonya da ilk etapta değerlendirmeye alınacak ülkeler arasında.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber