CHP 'çatı adaya' soğuk

Kapalı zarf usulü yapılan oylamada vekillerin çoğu Köşk adaylığı için Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’i önerdi. Toplantıda ayrıca Deniz Baykal, Sami Selçuk, Rıza Türmen, İlker Başbuğ ve Menderes’in torunu Adnan Menderes’in isimlerinin önerildiği öğrenildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Mayıs 2014 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP 'çatı adaya' soğuk

KIVANÇ EL Ankara

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi aday belirleme toplantılarına devam eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün milletvekilleri ile bir araya geldi. Kapalı grup toplantısında yapılan, "Cumhurbaşkanı adayımız kim olsun?" oylamasında, CHP'li vekillerin çoğunluğunun tercihi, il başkanları gibi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen oldu. Kılıçdaroğlu, milletvekilleri ile tek tek, yüz yüze görüşme kararı da aldı.

1.5 saat süren toplantıda milletvekillerinden adaylarını yazılı olarak bildirmeleri ve kağıtlara 1 ila 5 isim yazmaları istendi. Milletvekilleri, "Cumhurbaşkanı adayı olarak kimi görmek istersiniz" sorusunun yer aldığı pusulaya yazdıkları isim ya da isimleri kapalı zarfla sandığa attı.

Edinilen bilgiye göre, toplantıda, milletvekilleri, "usulen" Kılıçdaroğlu'nun adını da aday olarak pusulalara yazdı. Ancak vekillerin büyük bölümü Yılmaz Büyükerşen ismini önerdi. Kılıçdaroğlu, sivil toplum kuruluşları, odalar, kanaat önderleri ile yapacağı görüşmelerin ardından Parti Meclisi ve MYK'sı ile konuyu değerlendirecek. CHP'nin adayını haziranın son haftasında netleştirmesi bekleniyor. Toplantıda, ayrıca Deniz Baykal, Sami Selçuk, ilhan kesici, Rıza Türmen, Ümit Boyner, İlker Başbuğ, Altan Öymen, Kamer Genç gibi isimlerin önerildiği öğrenildi. Vekillerin Köşk adaylığı için önerdikleri isimler arasında sürpriz bir ismin daha yer aldı. 1-2 milletvekilinin eski Başbakan Adnan Menderes'in torunu Prof. Dr. Adnan Menderes'i önerdikleri belirtildi.

CHP 'çatı adaya' soğuk

Toplantıda, yaklaşık 20 milletvekilinin söz aldığı ifade edilirken milletvekillerinin büyük çoğunluğu MHP'nin gündeme getirdiği, "çatı aday" önerisine karşı çıktı. Vekiller, seçime CHP'nin kendi adayı ile girmesi gerektiğini savundu. İlk turda ortak aday ile çıkılması halinde seçimde yarışacak Ak Partili adayın ya da muhalefetin adayının seçimi kazanacağını belirten bazı vekiller, bu durumu, "risk" olarak değerlendirdi.

Görüşleri alan Kılıçdaroğlu'nun, toplantının sonunda, "Ben isimlere bakacağım. Biz nasıl bir Cumhurbaşkanı olması gerektiğini tartışıyoruz olması gereken özellikleri ortaya koyarak nasıl olmaması gerektiğini de çiziyoruz. Burada önemli olan nitelikler. Kamuoyuna da Cumhurbaşkanı'nın niteliklerini anlatmamız gerekiyor" dediği bildirildi.

Yurtdışı oylara da dikkati çeken Kılıçdaroğlu'nun, "Yurtdışında 2.8 milyon oy var. Her vekil, yurtdışı bağlantısını kurabilmeli, orada kimin ne hangi tanıdığı dernek varsa harekete geçirip öncelikle oy kullanabilmeleri için kayıtlarını yaptırmalı" diye konuştuğu da öğrenildi. Kılıçdaroğlu, vekillere 2 gün ayırarak kendileriyle tek tek yüz yüze görüşeceğini de söyledi.

'Aday ben olayım'

Toplantıda söz alan Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in de, "Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına ben çıkmalıyım, aday ben olmalıyım. 20 milletvekili beni aday göstersin. Tayyip Erdoğan ile ancak ben kapışır, onun dengesini, ancak ben bozarım. En korktuğu aday da benim" dediği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber