Kredi kartında asgari ödeme % 20'ye çıkıyor

Haber Giriş : 07 Haziran 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi Kartları Yasası uyarınca kart müşterileri, eylülden itibaren harcamalarının asgari olarak yüzde 10'u yerine yüzde 20'sini ödemek zorunda kalacaklar. Bankalar sorunlu müşteri sayısının artmasından endişeli

Banka ve Kredi Kartları Yasası'nın 24'üncü maddesinin eylül ayından itibaren uygulanmaya başlaması nedeniyle tüketiciler asgari olarak kart harcamalarının yüzde 20'sini ödemek zorunda kalacaklar. Tüketiciler şu anda harcamalarının asgari olarak yüzde 10'unu ödüyor.

Piyasalardaki faiz yükselişini göz önünde tutan bankalar sorunlu kredi kartı müşteri sayısının artmaması için şimdiden müşterilerine uyarılarda bulunarak yeni dönem hakkında tedbirli olmaya çağırıyorlar.

Sorunlu müşteriler artabilir
Bankalar, bireysel tüketici kredisi alarak kredi kartı borcunu kapatma yoluna giden tüketicilerin faizlerdeki artış nedeniyle bu yöntemi kullanamayacağı ve sorunlu kredi kartı müşteri sayısının artacağı korkusunu yaşıyor. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre 2005 Ağustos sonu itibariyle kredi kartı sayısı 29 milyon.

Ödemeyen 30 bin civarında
Merkez Bankası verilerine göre kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartlarının sayısı, nisanda bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 24.3 azaldı.

Nisanda negatif nitelikli kredi kartları sayısı yüzde 25.3 azalarak 40 bin 203'den 30 bin 11'e düştü. Borcunu ödemeyenlerin sayısı 37 bin 620'den 29 bin 340'a, borcunu gecikmeli ödeyenlerin sayısı 2 bin 583'den 671'e düştü.

Ödemeyene gecikme faizi işleyecek
5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 24'üncü maddesi asgari ödeme tutarını şöyle düzenliyor:"Sözleşmede belirtilen asgari tutar, dönem borcunun yüzde 20'sinden aşağı olamaz. Hesap özetinde yer alan asgari ödeme tutarı son ödeme tarihinde ödenmezse kart hamili ödenmeyen tutar için sözleşmede öngörülen gecikme faizi dışında bir yükümlülük altına sokulamaz."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber