Soma işçileri ifade vermek için gizli tanık olmak istiyor

301 madencinin şehit olduğu Soma’da faciadan kurtulan işçiler iş korkusuyla tanık olmak istemiyor. Şirket aleyhine tanıklık etmeleri durumunda işsiz kalacaklarını belirten işçiler, savcıya “Konuşursak bize kimse iş vermez. Gizli tanık olalım” dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Mayıs 2014 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Soma işçileri ifade vermek için gizli tanık olmak istiyor

Helin Şahin

Soma faciası soruşturmasında geçim kaygısı taşıyan işçiler tanık olmak istemedi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarına "Tanık olursak iş bulamayız savcı bey. Gizli tanık olalım" diyen işçilerin sesine kulak veren savcılık, gizli tanık uygulaması için düğmeye bastı. Soruşturma da şimdi "Dayıbaşı" denilen taşeronların ifadeleri alınacak. İddiaya göre, birçok taşeronun iş yerlerini kapatıp Soma dışına kaçtı.

İşçiler gizli tanık olacaklar

Her geçen gün yeni iddiaları mercek altına alan savcılık, facia ocağında yaşananları dinlemek için yüzlerce işçiyi ifadeye çağırdı. Ancak birçok işçi avukatları aracılığıyla savcılığa "Tanık olursak iş bulamayız savcı bey. Hiç kimse bizi bir daha çalıştırmaz. Gizli tanık olalım" diyen işçilerin sesine kulak veren savcılık, gizli tanık uygulaması için düğmeye bastı. 28 savcı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şu ana kadar 36 kişi şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Bu kişilerden aralarında Soma Kömür A.Ş.'nin yöneticileri Can Gürkan ile Ramazan Doğru'nun da yer aldığı 8 kişi tutuklanmıştı. Mağdurların ifadelerini tamamlamak üzere olan savcılık şimdi de tanık dinleme aşamasına geçecek.

Olay günü madende olan ve kurtulan işçilerin yanı sıra farklı vardiyalarda çalışıp da olay günü orada olmayan ancak maden de çalışan tüm işçilerin ifadesi alınacak. "Tanık" sıfatıyla ifadeleri alınacak işlerin çoğu, geçim sorunu ve iş bulamama kaygısı nedeniyle gizli tanık olmak istediğini bildirdi. İşçilerin, "Eğer gerçekleri anlatırsan ileride madenlerde bize kimse iş vermez. Gizli tanık olmak istiyoruz. Kimliklerimiz asla ifşa edilmesin" dediği kaydeidldi. Savcılık gerekli işlemlerin ardından önümüzdeki günlerde tanık ifadelerini almaya başlayacak.

Dayıbaşılar Soma'dan firar etti

Öte yandan, soruşturmanın bir diğer önemli ayağı da "Dayıbaşı" denilen taşeronların ifadelerinin alınması olacak. İddiaya göre, birçok taşeron olayın ardından işyerlerini kapatıp Soma dışına kaçtı. Savcılığın ikamet adreslerini tespit ettiği birçok taşeronun adresinde bulunmadığı belirtildi. Savcılığın, taşeronların tamamının ifadelerini almak için gerekirse haklarında yakalama kararı çıkartabileceği ve bu kişilerin görüldükleri yerde yakalanmaları için talimat verileceği bildirildi. Şirketin tepe ismi Alp Gürkan ise halen kayıp. Mahkeme, savcılığın talebini reddederek, Gürkan için yakalama kararı çıkarmamıştı.

Dayıbaşlarından 'işbaşı YAP' SMS'leri

Soma Kömürleri'ne bağlı diğer işletmelerde çalışan madencilerin cep telefonlarına 'İşe gelin' çağrısı yapıldı. Dayıbaşlarının önceki gece attığı mesajlarda "Gelen gelir gelmeyen kendi bilir, gelmeyenin ücretini ödemeyeceğiz" dendiği iddia edildi. İşçiler de cep telefonlarına gelen mesajı gösterip açıklama beklediklerini belirtti. Soma Kömürleri'ne ait Işıklar bölgesi ocağı müdürü Haluk Evinç'le bir araya gelen işçiler tepkilerini dile getirdi. Evinç, "Bakın arkadaşlar şu an hali vakti ruh sağlığı düzgün olan arkadaşları ben işe davet ediyorum. Sonuçta bu ocak bizimdir. Bu ocağı dimdik ayakta tutacağız. Çalışma müfettişleri gelsin baksın. Düzenleme yapılacaksa yaparız. Bu ocağı çalıştıracağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber