Havelsan'dan devletin zirvesine siber kalkan

Devletin zirvesinin dinlenmesinin ardından milli yazılım firması Havelsan harekete geçti. Genel Müdür Yamaç, oluşturulacak güvenlik kalkanıyla devletin siber alanda kötü amaçlı eylemleri önceden tedbir alacak şekilde fark edip yönlendireceğini bildirdi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Mayıs 2014 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Havelsan'dan devletin zirvesine siber kalkan

Kıymet Sezer/Ankara

DEVLET SİBER TEHDİDİ ÖNCEDEN GÖRÜP SAVUŞTURACAK

Devletin zirvesinde gerçekleşen "çok gizli" toplantıların dinlenmesi, telefon görüşmelerinin sosyal medyaya düşmesi gibi konular Türkiye'nin gündemini meşgul ederken bir yandan da önlem alınmaya çalışılıyor. Siber tehdit ve elektronik harbe karşı çalışmalar yürüten milli yazılım firması Havelsan'ın Genel Müdürü Sadık Yamaç, oluşturulacak güvenlik kalkanıyla devletin siber alanda kötü amaçlı eylemleri önceden tedbir alacak şekilde fark edip yönlendirebileceğini bildirdi.

Geleceğin işi görüyoruz

Havelsan Genel Müdürü Yamaç, "çok gizli" gizlilik derecesindeki toplantıların dinlenmesi, twitter ve youtube gibi kanallar yoluyla yayılması gibi konuları geleceğin tehdit algılaması olan siber tehdit ve elektronik harp üzerinden değerlendirdi. Havelsan'ın bu konuların tam ortasında yer aldığını vurgulayan Yamaç, "Yazılım süreci gittikçe kritikleşen ve siber savaşların, tehditlerin ön planda olduğu, geleceğin teknolojisi olmaya başladı. Biz de bu alanda yatırımlarımızı yapmış durumdayız. Şuan başlattığımız projelerin içerisinde big data (büyük veri), siber ve bulut bilişim de yer almakta. Ve geleceğin işi olarak görüyoruz bunu. Önemli yatırımlarımız var. Kısmen de sonuç almaya başladık ürün geliştirme aşamasında kendimizi piyasada oturtacağız" dedi.

Bu çalışmaların nasıl önleyici olacağına da açıklık getiren Yamaç, "Burada bizim big data dediğimiz kısım çok verimli analizi bu analizlerle beraber kendinize gerek sosyal medyadaki günümüzde en son yaşan olaylardan örnekle, devletin oradaki olayları izleyerek kamudaki farklı şekilde kullanımdaki kötü amaçlı eylemleri önceden tedbirini alacak şekilde yönlendirme şansına sahip olabildiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.

Açığı kapatamazsanız!

"Gelecekte kritik olacak şeylerden bir tanesi siber alan. Eğer bu alandaki açığı kapatmazsanız zaten gelecekte çok ciddi anlamda sıkıntılar yaşama ihtimali var" diyen Yamaç, bu nedenle Türkiye'nin özellikle uçak, tank, savaş gemisi gibi savunma araçlarında yazılımı millileştirmeye çalıştığını, milli yazılımın olmadığı her türlü elektronik veri transferinde zararlı müdahalelerin kaçınılmaz bir tehdit olduğunu vurguladı.

Yazılımlar sizin değilse sıkıntı

Yamaç, şunları kaydetti: "Bir sistem yapıyorsunuz ama o sisteme ait yazılımlar eğer sizde değilse riskiniz çok yüksek olmaya başlıyor. Bu anlamda bizim geleceği önceden görüp de sistemlerin yazılımlarının açıklarını kapatma, ihtiyaçlarımızı tamamlama ve kritik olan yerlerde olmamız lazım. Önümüzdeki yılların savaşları büyük ihtimalle bir yere füze atmak, uçak uçurmak yerine, yazılım alanında yapacağınız stratejik siber saldırılarla ve onlara ön alma şeklinde oluşacaktır."

YAZILIMA HAKİM OLMAMIZ ŞART

"Havada uçan bir uçağın istediğiniz şekilde kontrol edilebildiğinin örnekleri var" diyen Havelsan Genel müdürü Yamaç şöyle konuştu: "Onun ötesinde sizin sistemlerinizin fonksiyonlarının bitirilmesi, kapatılması yönündeki çalışmalar. Bunları yapabilmenin yolu da elektronik savaş ve yazılım anlamında da bakınca siber savaştır. Bunlar haberleşme alanındaki gelişen teknolojilerle kendini daha çok etkinleştirebilecek. Bu şu demek, siz bir veriyi havadan iletiyorsanız, veya sizin sistemleriniz havadan gelen bir veriyle çalışabilen veya oradan gelen bir veriyi analiz eden, onu değerlendiren bir sistemse sizin sistemin içerisindeki yazılımlar da bunlara farklı şekilde müdahale edilip gönderdiğiniz sinyallerle farklı amaçlarla kullanabilirliğini ortaya çıkarmaya başlıyor. Dolayısıyla yazılıma ne kadar hakimseniz oradaki sistemler tamamıyla sizin kontrolünüz altında oluşmaya başlıyor. Diğer türlü hakim olmadığınız her bir yazılım kaynağı sizin için tehdit oluşturmaya başlıyor. Bu anlamda kritik. Dolayısıyla bu kritik alanı kapatmak gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber