İthal ilaç yok, hasta perişan

Haber Giriş : 07 Haziran 2006 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağışıklık sistemini çökerten hastalıkların tedavisinde kullanılan intravenöz immunglobulin (IVIG) olarak adlandırılan ilaçların önce piyasada bulunmaması, ardından hastaların fark ödemek zorunda kalmasıyla yaşanan sorun, içinden çıkılmaz bir hal aldı.

Hastaların kutu başına 90 YTL ödemek zorunda kaldığı İgvena adlı piyasadaki tek ilacın fiyatı Sağlık Bakanlığı'nca düşürüldü ama yeniden ?yok'lar listesine girdi. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ?Bir gariplik yaşanıyor. İlaç yok oldu, fiyatı aşağıya çekildi. Eğer bu gerçek bir indirimse düne kadar yapılan ödemelerin hesabı verilmeli? dedi.

Kas sistemini tutan nörolojik hastalık ataklarında, kanser ve kan hastalıkları gibi bağışıklık sisteminini çökerten hastalıkların tedavisinde kullanılan, insan plazmasından elde edilen serum olan intravenöz immünglobilin (IVIG) piyasası, kafaları karıştıran bir hal aldı. Hayati önemi çok büyük olan bu ithal ilaçlar nisan ayı sonunda depolarda da eczanelerde de bulunmaz oldu. Doktorların bazı hastalıkların tedavisinde ?Altın standart' olarak kabul ettiği bu ilaçların aynı dönemde yok olması hastaları mağdur ederken, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan bu ilaçların bir anda tükenmesine ?İlginç bir tesadüf? olarak dikkat çekti.

İlacı bulamayan hastaların mağduriyetleri ve şikayetleri artarken, İzmir Eczacı Odası'nın yaptığı araştırmada, ?Bürokratik - ithalat sorunları' gerekçe gösterildi. İzmir Eczacı Odası, Sağlık Bakanlığı'na ilaç bulunamadığı için hastaların hayatlarının tehlikeye girdiğini, yaşamını kaybedenlerin olduğunu bildirip sorunun çözümünü isterken, piyasaya 394.50 YTL. fiyatla İgvena adlı ilaç verildi. Ancak bu kez hastalar ?Fiyat farkı ödeme' sorunuyla karşı karşıya kaldı. Bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olan hastalar bu ilacı kutu başına 90 YTL fark ödeyerek sahip olurken, pek çoğu alamadığı için mağdur oldu.

Bu arada ilginç bir gelişme oldu ve 394.50 YTL.'den satılan İgvena adlı ilacın kurumlar tarafından ödenecek fiyatı 246.70 YTL'ye düşürüldü. Bu rakamlara çekilen ilaca hastaların fark ödemesine gerek kalmadığını ancak bu kez de ilacın yine piyasada bulunmadığını belirten Sayılkan, ?Bugün sistemde bu ilacın karşımıza çıkan fiyatı yaklaşık 150 YTL indirimli. Garip bir şekilde fiyatı düştü. Eğer gerçek fiyatı bu ise hastalar kutu başına 89-90 YTL. para ödedi. Bir ayı aşkın süredir insanlar bu farkları ödeyerek ilaca sahip oldu. Şimdi ise fiyat indirildi, fark ödenmeyecek ama bu kez de ortada ilaç yok. Eğer bu indirim gerçekse hem sosyal güvenlik kuruluşlarına hem de hastalara bunun hesabı verilmeli. Asıl büyük sorun ise ilacın bulunmaması. Hastalar çok mağdur ve hayatları tehlikede. Bu sorun zaman geçirilmeden çözülmek zorunda? diye konuştu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber