İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Tapu kadastroya döner sermaye

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapan yasa tasarısı kabul edildi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mayıs 2014 17:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Tapu kadastroya döner sermaye

yapan yasa tasarısı kabul edildi.

Tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin, döner sermaye işletmelerinin gelirlerine ilişkin usul ve esasları yönetmeliğe bırakan maddeyi iptal hükmünü dikkate alarak, düzenlemeler yapıyor.

Tasarıyla, döner sermaye işletmesinin faaliyetleri ve gelirleri, hizmet bedeli olarak belirlenen tarife, döner sermaye ücretinin belirlenmesine yarayan yöresel katsayıların alt ve üst limiti ve kriterleri ile döner sermaye ücretinin ödeme esasları, artış oranları ve muafiyetler Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri gözetilerek düzenleniyor.

Tasarı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün "döner sermaye işletmesi"ne ilişkin maddesine fıkralar ekliyor.

Tarife cetvelindeki yöresel katsayılar; illerin, ilçelerin coğrafi ve ekonomik durumu, nüfusu, gelişmişlik seviyesi, işlem hacmi, taşınmazların değeri dikkate alınarak bakanlıkça 0,30-3,00 arasında belirlenecek.

Tarife cetvelinde belirlenen döner sermaye hizmet bedeli tutarlarını veya oranları yarısına kadar indirmeye veya en fazla üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Döner sermaye hizmet bedelleri, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak.

Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri, köy tüzel kişileri ve kalkınma ajanslarının kanunlarla sayılan görevleriyle ilgili yapılacak tapu işlemlerinden ve veri paylaşımından döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilmeyecek.

Döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilemeyecek diğer işlemler ise tasarıda şöyle sıralandı:

Tapu müdürlüklerince gerçekleştirilen her türlü terkin ve bedelsiz yol ve yeşil alan gibi yerlere terk işlemleri, Genel Müdürlük birimlerince sebebiyet verilmiş hataların düzeltilmesi işlemleri, tapu müdürlüklerince re'sen yapılan işlemler, aile konutu şerhi işlemleri ve kat irtifakından re'sen kat mülkiyetine geçiş işlemleri.

Veri paylaşımına ilişkin protokol veya sözleşmelerde, döner sermaye hizmet bedellerinin ödenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenebilecek.

Tasarıda ayrıca, hizmet bedeli olarak belirlenen tarife cetveli de yer alıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, tasarının görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer'in, tapu ve kadastro kurumuyla ilgili rüşvet iddialarını ortadan kaldıracak yeni önlemlerin alınıp alınmadığı sorusu üzerine Güllüce, tapuda teknoloji kullanımı artırılarak, bürokrasi süreçleri azaltılarak, sıkı denetim yapılarak, kalifiye personel istihdamıyla tapudaki rüşvet iddialarının yok edilmeye çalışıldığını söyledi. Güllüce, fiziki mekanların çok iyi duruma geldiğini ifade ederek, buradaki iyileştirmelerin de önemli etken olduğunu kaydetti.

Güllüce, tapulara yönelik yapılan anketlere göre, tapudaki memnuniyet oranının yüzde 97 olduğunu belirtti.

Tasarının ücretlerde bir artış veya eksiltme getirmediğini kaydeden Güllüce, "Tam tersine belki gelirlerde bir azalma olacaktır. Kamuda yapılan işlemlerden para alınmayacağı için daha azalacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber