Çözüm sürecin kaderini çocuklar çizecek

Başbakanlık'taki toplantılarda çözüm sürecine ivme kazandırmak için yasal adım atma kararı alındı. Ancak PKK'nın kaçırdığı çocuklar ve bölgedeki hareketlilikten yeni adım askıya alındı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Mayıs 2014 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEHMET ALİ BERBER

Gündemin üst sırasına yerleşen PKK tarafından kaçırılan çocukların geri getirilmesinin, uzun süredir beklenen yeni demokratikleşme paketinin önündeki engel olduğu kaydedildi. SABAH'ın elde ettiği bilgilere göre 19 Mayıs tarihinde Başbakan Erdoğan başkanlığında süreç masaya yatırıldı, çözüm sürecine ivme kazandırmak için yasal adım atılması kararı verildi ancak PKK'nın dağa çıkardığı ve kaçırdığı çocuklar meselesi ile bölgedeki hareketlilik yeni süreci tıkadı.

SAMİMİYET TESTİ
Çocukların geri getirilmesinin, süreçteki samimiyet testlerinden biri olduğu belirtilirken, Başbakanlıkta HDP'li yetkililere net mesaj verildi: "Çocuklar gelmeden adım atılamaz." Mesaj yerine ulaşırken, Başbakanlığa gelen istihbarat raporlarında PKK'nın çocukları geri göndermeme tutumuna, Kandil'deki 18 yaş altı nüfus fazlalığı ve çözülme endişesi olduğu belirtildi. 19 Mayıs'ta Başbakan Tayip Erdoğan başkanlığında çözüm süreci değerlendirme toplantısı yapılırken, sürecin ivme kazanması ile olası risklere karşı önlem alınması için bazı demokratik reform adımlarının atılması kararı verildiği öğrenildi. Ancak, önceliğin Diyarbakır'da yükselen feryadın dindirilmesi olduğu, kaçırılan çocuklar geri gelmeden adım atılmasının mümkün olmayacağı vurgulandı. Çözüm sürecinin riske girmemesi için, çocukların geri getirilmesinde HDP'nin rol alması gerektiği belirtildi. HDP'ye sorumluluk alma çağrısı yapılma kararı alınırken muhataplık düzeyinin de artırılması kararlaştırıldı.

HDP'LİLERLE 3 BAKAN GÖRÜŞTÜ
Bu toplantıdan bir gün sonra HDP milletvekilleri ile görüşme kararı alındı. HDP'li Sırrı Süreyya Önde, Pervin Buldan ve İdris Baluken ile kez 3 bakan bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bölgedeki harekeketliliğin, şantiyelerden işçi kaçırmaların sürece zarar verdiğini vurguladı. O dönem yeni başlayan çocuk kaçırmaları konusunun da sürece çok büyük zarar vereceği ifade edildi. İki taraf da sürecin ivme kazanması için yasal adımlar atılması gerektiği konusunda hemfikir olurken, hükümetin adım atacağı ama bu şartlarda adım atılamayacağı vurgulandı. Hükümetin 2 önemli madde belirlediği ve bunların başında Kandil'de bulunan suça karışmamış çocukların dönüşünü kolaylaştırmak için yapılacak bir yasal düzenleme olduğu öğrenildi. İkinci adım ise 30 Eylül paketinde beklenen ama ertelenen "Yerel yönetimler özerklik şartı" üzerindeki çekincelerin kaldırılması oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber