Elle taciz 10 yıl, yaralama 1 yıl

Cinsel şiddete çözüm olarak sunulan Türk Ceza Yasası değişiklik tasarısı kabul edilirse örneğin şöyle bir gariplik ortaya çıkacak: Bir kadını elle taciz etmenin cezası 5 yıldan 10 yıla kadar, ama yaralamanın cezası en fazla 1 yıl olacak!

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Mayıs 2014 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elle taciz 10 yıl, yaralama 1 yıl

Emel ARMUTÇU

KADIN ve çocuk tecavüzlerinde ceza ne kadar artırılırsa artırılsın, tahrik indirimi, iyi hal, ispat sorunları ve "rıza vardı, yoktu" tartışmaları, ayrıca mağdur üzerindeki psikolojik baskının hiç hesaba katılmaması yasada var oldukça, bu konuda bir yol almak mümkün görünmüyor. Aslında yeni yasa maddeleri çıkarmadan ya da cezaları artırmadan önce, yürürlükte olan yasa maddelerini "hatırlamak" da bir yol. Avukat Hülya Gülbahar'ın verdiği iki örnek, halihazırda ceza yasamızda pırıl pırıl parlıyor, ama uygulayana pek rastlanmıyor:

UYGULANMAYAN İKİ MADDE

"TCK'nın 86'ncı maddesinde, basit yaralama fiillerinin cezası 4 aydan 1 yıla kadar. Bu suç eşe karşı işlenirse yarı oranında artırılıyor. Bugün bu madde nedeniyle hapse giren erkek sayısı yok denecek kadar az. Bir müvekkilim, kocası tarafından yaralandı. Koca da suçunu itiraf etti; 'Tekmeledim' dedi. Buna rağmen, 1000 lira para cezası, tahrik ve iyi hal indirimi verildi, sonunda ceza ertelendi. Her gün böyle kararlar alıyoruz. Eğer siyasilerimiz kadınları koruma konusunda samimiyse, asıl bu maddede değişiklik yaparak cezaları artırsın ve tabii etkin bir şekilde de uygulasın!" Üstelik, eğer bu madde aynı şekilde kalır ve yeni tasarı kabul edilirse Ceza Yasası'nda bir kadını elle taciz etmenin cezası 5 yıldan 10 yıla kadar, ama yaralamanın cezası en fazla 1 yıl olacak. Sayfalar arasında kalan bir başka madde ise TCK 96. Bu madde şiddeti, sistematik olarak uygulandığında "eziyet" olarak tanımlıyor ve suç eşe karşı işlendiğinde cezayı 3 yıldan 8 yıla kadar artırıyor.

ŞİDDETE ETKİN CEZA

Hakaret, yaralama, tecavüz, özgürlüğünü kısıtlama gibi eylemleri de içeriyorsa, her biri için ayrıca ceza verilmesini öngörüyor. Gülbahar çok önemli olan bu maddenin, 2005'ten beri "unutulmaya terk edildiğini" söylüyor.

Kadınlara bir adet kıl muamelesi

TÜRKİYE, dünyanın en önemli uluslararası şiddet sözleşmesi olan Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni onaylayan ilk ülke. İstanbul Sözleşmesi olarak da anılan sözleşmede "cinsel şiddet kriz merkezleri" maddesi var. Türkiye'nin bu maddeyi şiddet yasasına koymadığını belirten Gülbahar şöyle diyor: "Cinsel saldırıların ispatlanmasında bir adet tüy, bir adet kıl, bir damla tükürük, bir adet sperm çok önemli biliyorsunuz. Ama biz mağdurları mahalle karakollarında işi başından aşkın polis memurlarına yönlendiriyoruz. Onlar da tecavüze uğramış kadınlara bir adet kıl muamelesi yapıyor!"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber