İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS tercih kılavuzunda hangi kontenjanlar yer alıyor?

Adaylar bir taraftan 2014 KPSS'ye hazırlanırken bir taraftan da yerleşme umuduyla haziran atamalarını bekliyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Haziran 2014 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS tercih kılavuzunda hangi kontenjanlar yer alıyor?

Kısa bilgi

2012 KPSS puanlarıyla yapılacak olan son merkezi yerleştirme olan 2014/2 alımları bu ay yapılacak. Tercihler 23 Haziran - 2 Temmuz arasında olacak. Adaylar merkezi yerleştirmenin sadece kadrolu memurluklardan oluştuğunu sanıyorlar. Şimdi bu konuyu ele alalım.

Adaylar merkezi yerleştirmelerde sadece kadrolu memur kontenjanları var sanmaktadır. Oysa ki, merkezi yerleştirmeler ile iki çeşit personel alınmaktadır:

1- Kadrolu Memurluk: Bu personel 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. Adaylar arasında ve halk arasında Devlet kadroları olarak bilinen istihdam türü budur.

Bu personel kendi hizmet sınıfında (teknik hizmetler sınıfı, sağlık hizmetleri sınıfı, genel idare hizmetleri sınıfı gibi) ve belli bir derece-kademe içinde çalışmaktadır.

2- KİT Sözleşmeli Personeli: Kamu İktisadi Teşebbüsleri'ne ilişkin 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olan personeldir. Bunlar yıllık olarak sözleşme imzalarlar ancak bir fabrikada, restaurantta, markette iş sözleşmesiyle çalışan personelin patron tarafından keyfi olarak işten çıkarılması olayının bu personelin de başına gelmesi gibi bir durum olamaz. Sözleşmeler her yıl yenilenir.

399 KİT sözleşmeli personelinde hizmet sınıfı ve derece-kademe sistemi yoktur.

Tercih kılavuzunda kadrolu memur ile KİT personeli nasıl ayırt edilir?

- Kadrolu memur kontenjanlarının "hizmet sınıfı" bölümünde TH, GİH, SH, YH gibi kısaltmalar yer alırken, 399 KİT sözleşmeli personelinin hizmet sınıfı sütunu boştur.

- Kadrolu memurların derece-kademe sistemine göre çalıştıklarını söylemiştik. Kadrolu memurların "derece sütununda" 5 ile 11 arasında rakamlar yer almaktadır. 399 KİT sözleşmeli personelin derece sütununda ise herhangi bir rakam yer almamaktadır.

Adaylarımız bu iki özel tüyo ile hangi kontenjanların memur kadrosu hangi kontenjanları KİT pozisyonu olduğunu rahatça ayırt ederek tercih yapabilirler.

KİT'ler Hakkında kısa bilgi

Kamu iktisadi teşebüsleri, devletin üretim ve iktisadi alana girerek mal ve hizmet üretmesi amacıyla kurmuş olduğu kamu tüzel kişiliğine sahip kamu kurumlarıdır. Bunlar kendi hizmet alanlarına yönelik olarak birer bakanlıkla ilişkilendirilmişlerdir.

Bu kurumlarda çalışan personel kamu görevlisidir. Statü olarak ise 399 sayılı KHK hükümlerine tabidirler. Detaylar bir sonraki yazımızda verilecektir.

Şuan Türkiye'de 18 tane KİT bulunmaktadır. PTT, TCDD, DHMİ, ,MKEK, TKİ,TEÜİAŞ, TEDAŞ,DMO,TMO bunlardan bazılarıdır.

Bazı KİT'lerin tek bir yerde teşkilatı vardır. Bazılarının ise Türkiye'nin birkaç yerinde teşkilatları bulunmakta olup, bu KİT'lerde çalışan personelin görev yeri değişikliği(tayin) imkanı mevcuttur.

Sonraki Konumuz: Kadrolu memurluk ve 399 KİT sözleşmeli personeli arasındaki farklar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber