Babacan memurların ek zam taleplerine soğuk

Haber Giriş : 08 Haziran 2006 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, enflasyonun hedefin üzerinde gerçekleşmesi olasılığı karşısında memur maaşlarına ek zam yapılmasına sıcak bakmadığını ortaya koydu. Babacan, "Biz bir çok kesime yıl başında maaş ayarlamalarını yaparken enflasyonun oldukça üzerinde artışlar yapmıştık. Dolayısıyla yıl sonu enflasyon gerçekleşmesi kesinleşmeden bu tür konuları gündeme getirmeyi doğru bulmuyorum" dedi.

Ali Babacan, AB sürecine ilişkin çalışmalar konusunda bilgi vermek üzere düzenlediği basın toplantısında ekonomideki son gelişmeler ile ilgili soruları da yanıtladı.

Türk ekonomisinin iç ve dış her türlü gelişmeye karşı çok daha dayanıklı bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Babacan, AB ile müzakere sürecini başlatan Türkiye'nin statüsünün değiştiğini kaydetti. Babacan, "İnişli çıkışlı bir yoldan gideceğiz. Ancak yolumuzdan sapmayacağız" dedi.

Para Politikası Kurulu'nun enflasyonun daha da yüksebileceği saptamasını yapması ve memurların ek zam talebinde bulunmasına ilişkin soruları da yanıtlayan Babacan, zam taleplerine soğuk bir yaklaşım gösterdi.

Babacan şunları şöyledi:

"Biz bir çok kesime yıl başında maaş ayarlamalarını yaparken enflasyonun oldukça üzerinde artışlar yapmıştık.

Dolayısıyla yıl sonu enflasyon gerçekleşmesi kesinleşmeden bu tür konuları açıkcası gündeme getirmesini doğru bulmuyorum, çünkü piyasalar o kadar hareketli olduğu bir ortamda yıl sonu enflasyon ile ilgili çok kati rakamlar, kati tahminler, projeksyionlar söylense yanılacağı kesindir. O kadar hareketli bir ortamda yıl sonu ile ilgili çok kati rakamlar, projeksiyonlar yapıp ona göre karar alınması son derece sakıncalıdır." Ali Babacan, hükümetinin faiz dışı fazla hedefine ulaşabilmek için belli bir bütçesi bulunduğunu belirtti. Bir kaç hafta önce yapılan açıklamaları anımsatan Babacan, bütçe gelirlerinin beklenenden fazla olması halinde bunu harcamayacaklarını, dolayısıyla faiz dışı fazlanın daha yüksek gerçekleşebileceğini yineledi.

PPK ÜYESİNİN DEĞİŞMESİ

Para Politikası Kurulu'ndaki boş üyeliğe İbrahim Turhan'ın atanmasını da değerlendiren Babancan, Kurulun bir üyesinin Banka Meclisi tarafından Meclis üyeleri arasında seçildiğine işaret etti. Babacan, "Dolayısıyla Banka Meclisi kendi arasında seçtiği, kendi kendini seçtiği bir üye Para Politikası Kurulu üyesi olarak atamaktadır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber