İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Meclis Araştırma Komisyonu yol haritasını belirliyor

TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Alaboyun: -"Uyum içinde çalışmak amacımız. Yapıcı olacağız. Her konunun üzerine gideceğiz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2014 11:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Meclis Araştırma Komisyonu yol haritasını belirliyor

- SEVAL GÜLER - TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, komisyon olarak uyum içinde çalışacaklarını ve yapıcı olacaklarını belirterek, "Her konunun üzerine gideceğiz" dedi.

Alaboyun, Manisa'nın Soma İlçesinde Meydana Gelen Kaza Başta Olmak Üzere Maden Kazalarının Araştırılarak Bu Sektörde Alınması Gereken İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tedbirlerinin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun çalışma planı hakkında AA muhabirine açıklama yaptı.

Komisyonun bir soruşturma komisyonu değil, araştırma komisyonu olduğunun altını çizen Alaboyun, Soma ile ilgili idari ve adli soruşturmanın sürdüğünü hatırlattı. Alaboyun, kendilerinin TBMM adına kazayı ve bu kaza bağlamında yeraltı kömür madenciliğini sorunları ve tüm boyutlarıyla tartışmayı amaçladıklarını söyledi.

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin öncelikli konuları olduğunu belirten Alaboyun, bu çerçevede oluşturulan komisyonun biran önce çalışmalarına başlayacağını aktardı. İlk olarak beraber çalışacakları teknik uzmanları, görüşme yapacakları kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini belirleyeceklerini anlatan Alaboyun, "İlk etapta aldığımız karar öncelikli olarak Soma'ya gitmek" dedi.

Gerekli yazışmaların tamamlanmasının ardından gelecek hafta Soma'ya giderek orada işçilerler, aileleri, sendika yetkilileri, tutuksuz yargılanan firma yöneticileri ile biraraya gelmeyi planladıklarını kaydeden Alaboyun, şöyle devam etti:

"Mevcut çalışan diğer özel sektör sahalarına da ziyaret yapmayı planlıyoruz. 17 komisyon üyesi olarak çalışılanların şartlarını yerinde görelim, oranın tozunu, havasını birlikte teneffüs edelim istiyoruz. Komisyonda ilk dinleyeceğimiz kişiler olayın muhatabı, mağduru olan aileler, işçilerimiz onlar olacak ki TBMM olarak, onların vekilleri olarak güven verelim istiyoruz. Bu iktidar, muhalefet tüm üyelerimizin ortak görüşüdür. Bu komisyon, TBMM'de bütün grupların ortak kararı ile kurulmuş ender komisyonlardan biri. Dolayısıyla oradaki 301 şehidimizin acısını burada 550 milletvekilimizin acıları olarak değerlendiriyoruz. Ülkemizin her tarafında bu acı derinden hissedildi. Uyum içinde çalışmak amacımız. Yapıcı olacağız. Her konunun üzerine gideceğiz."

-"Zor işlerin altından kalkabilecek bir uyum var komisyonda"

Yeraltı kömür madenciliğinin çok zor koşullara sahip olduğuna ve her madende ayrı özellikler gösterdiğine dikkati çeken Alaboyun, bu nedenle konuyu her alanı lokal olarak ele alarak inceleyeceklerini anlattı.

Kendine has bir sektörle uğraşacaklarını dile getiren Alaboyun, "İşimiz zor demiyorum, zor işlerin altından kalkabilecek bir uyum var komisyonda. Ama sorumluluğumuz çok yüksek. Biz bu sorumluluk, bilinç içinde hareket edeceğiz" diye konuştu.

Alaboyun komisyon üyeleri olarak koşulların oluşmasının ardından olayın yaşandığı madene de ineceklerini ifade ederek, komisyonun Meclis tatile girdikten sonra da çalışmalarını sürdürüp sürdürmeyeceğine ise çalışmaların gidişine ve koşullara bakarak daha sonra karar vereceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber