Sağlıklı beslen, alzheimer'dan korun

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Ayşenur Durna, sağlıklı beslenmenin Alzheimer hastalığından korunma yollarından biri olduğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2014 13:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sağlıklı beslen, alzheimer'dan korun

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Ayşenur Durna, alzheimer hastalığından korunmak için beslenme önerilerinde bulundu.

Günümüzün en çaresiz hastalıklarından biri olarak kabul edilen alzheimer hastalığından korumak için beslenme düzeninin önemli bir yere sahip olduğunu belirten Uzm. Dr. Durna, "İlaç tedavilerinin yanı sıra bu hastalık için koruyucu olarak ne yapabileceğimizi bilmek çok önemlidir. Bu konuda çeşitli araştırmalar yapılmış ve sağlıklı beyin fonksiyonları için nasıl bir beslenme düzeni oluşturmamız gerektiği konusunda hemfikir olunmuştur" dedi.

YÜKSEK YAĞ İÇEREN YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Uzm. Dr. Durna, alzheimer hastalığından korunmak için kişilerin öncelikle şekerden uzak durmaları gerektiğine kaydetti. Uzm. Dr. Durna, "Gereğinden fazla tüketilen şeker ve hamur işleri beyin fonksiyonlarını geçici olarak düşürmektedir. Günlük kalori alımını azaltmak, obeziteden kaçınmak, aynı zamanda yüksek yağ ve düşük karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Günlük yağ alımını 20 gram kadar tutmanın yanı sıra şeker de 25 gramın altında tutulmalıdır."

ENSTRÜMAN ÇALMAK KORUYUCU ETKİYE SAHİP

Düşük protein diyeti uygulamanın da gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Durna, ABD'de yapılan bir çalışmada, düşük protein diyeti uygulanan farelerin uygulanmayanlara göre bilinç testlerinde belirgin düzelmeler saptanmış ve sinir hücre tahribatının azaldığı gözlendiğini belirtti. Bu hastalıktan korunmak için su tüketiminin de gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Durna, "Yaşam şeklimizi düzene sokmak, stres ve depresyondan korunmak, yeni bir dil öğrenmeye çalışmak, enstrüman çalmak da koruyucu etkiye sahip" diye konuştu.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİN

Yeterli vitamin ve mineral desteği almanın gerekliliğinin altını çizen Uzm. Dr. Durna, "Özellikle B6, B12, folik asit bu listede öne çıkmaktadır. Bu amaçla yeşil yapraklı sebzeler, et, kavun, portakal, brokoli ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Kalsiyum ve magnezyumdan zengin gıdalar almak için de süt ve süt ürünleri yeterli dozda alınmalıdır. Bunların yanı sıra omega 3 alımı için; özellikle somon, lüfer, hamsi, palamut ve sardalye gibi balıklar tüketilmeli" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber