İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Müfettiş, hangi halde tam yevmiye alır?

Sayıştay, geceyi, geçici görevle olduğu mahal dışına geçirmeyene geçici görev gündeliğinin tam olarak ödenemeyeceğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Haziran 2014 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müfettiş, hangi halde tam yevmiye alır?

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararları

Tutanak No : 30571
Tutanak Tarihi : 13.01.2009

KONU: İlköğretim müfettişlerine, geçici görevle aynı gün gidip dönülen yerler için tam yevmiye ödenmesinin mümkün olmadığı hakkında.

147 sayılı ilamın 4 üncü maddesinde, Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli İlköğretim müfettişlerine, geçici görevle gidip aynı gün döndükleri halde, tam yevmiye ödenmesi nedeniyle toplam ... YTL.'na tazmin hükmolunmuştur.

Dilekçi dilekçesinde, söz konusu ödemenin yasalara uygun olduğuna dair Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve muhtelif mahkeme kararlarının olduğunu, teftiş denetim ve inceleme soruşturma görevinin müfettişlerin asli görevleri olduğunu, bu nedenle ilköğretim müfettişleri göreve gittiklerinde geçici görev değil asli görevlerini yerine getirdiklerini, konu ile ilgili Sayıştay'ın çeşitli dairelerince verilen beraat kararlarının olduğunu belirterek ilam hükmünün 6245 sayılı yasaya aykırı olması nedeniyle bozulmasını talep etmektedir. 6245 sayılı Kanunun 2562 sayılı Kanunla değişik 33' üncü maddesinin (b) bendinde;

"Devamlı ikamet ettikleri yerler dikkate alınarak kurumlarınca belirlenen görev merkezi, mıntıka merkezi ve grup merkezi dışında teftiş, denetim, inceleme veya kovuşturma görevi ile görevlendirilen İlköğretim Müfettişleri ve Defterdarlık Kontrol Memurlarından,
................. .................
(3) İl düzeyinde teftiş, denetim veya inceleme yetkisini haiz bulunanlara birinci derece kadrolu memur için tespit olunan gündelik miktarının 0,9 katı,
Gündelik ödenir."

Yine aynı Kanunun (2562 sayılı Kanunla değişik ) 39' uncu maddesinde;

"Geçici bir görevle memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilenlerden buralarda ve yolda öğle (saat 13.00) ve akşam (saat 19:00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi de geçirenlere tam gündelik verilir." Hükümleri yer almıştır.

İlköğretim Müfettişlerine tam gündelik verilebilmesi için Kanunun değişik 39' uncu maddesinde belirtildiği gibi öğle yemeği (saat. 13:00), akşam yemeği (saat:19:00) zamanlarını ve geceyi geçici görev mahallinde geçirmeleri gerekmektedir.

Dilekçinin dilekçesinde ileri sürdüğü, Kanunun değişik 39 uncu maddesinin, değişik 33' üncü maddenin (b) bendinde sayılanlara uygulanamayacağı yorumu isabetsizdir. Çünkü Kanunun 33 üncü maddesinin (b) bendi bu bentte sayılan kişilerin teftiş, denetim, inceleme veya soruşturma ile görevlendirilmeleri durumunda ödemeye esas olacak gündeliği, değişik 39 uncu madde ise geçici görevlilerin gidiş ve dönüş saatlerine göre ödenmesi gereken gündelik miktarını düzenlemekte, dolayısıyla ayrı konuları ilgilendirmektedir. Diğer bir deyişle teftiş, denetim, inceleme veya soruşturma görevi ile memuriyet mahalli dışına gönderilen İlköğretim Müfettişlerine Kanunun değişik 33 üncü maddesinin (b) bendine göre tespit edilecek gündeliğin verileceği tabiidir. Ancak bu maddeye göre tespit edilecek gündeliklerin geçici görevin gidiş ve dönüş saatlerine göre Kanunun değişik 39 uncu maddesindeki oranlar dahilinde ödenmesi gerekmektedir.

6245 sayılı Kanunun 2562 sayılı Kanunla değişik 39 uncu maddesinde herhangi bir istisna hükmüne de yer verilmemiştir. Kanun koyucunun bu yolda bir iradesi olsa idi, Kanunun değişik 42 inci maddesinin son bendinde, 33 üncü maddenin (b) bendinde sayılanlar için getirdiği istisna hükmüne 39 uncu madde de yer verilirdi. Kanun koyucunun getirmediği bir istisnanın dilekçinin dilekçesinde dayanak olarak gösterdiği Maliye Bakanlığı veya Milli Eğitim Bakanlığı yazılarıyla tesis edilmesi mümkün değildir. Yine dilekçinin dilekçesinde kendi görüşünü destekleyen yargı kararlarının varlığından bahsedilerek bu kararlar savunma eki olarak gönderilmişse de, genel mahkemelerce verilen hükümler Sayıştay'ın hesap ve işlemler yönünden denetimine ve hükmüne engel teşkil etmemektedir.

Açıklanan nedenlerle dilekçi iddialarının reddi ile 147 sayılı ilamın 4 üncü maddesiyle toplam ...YTL.'nın tazminine dair hükmün TASDİKİNE karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber