Danıştay, Emekli Sandığı'nın, Eşdeğer ilacın ucuz olanının yazılması uygulamasına karşı karar verdi.

Haber Giriş : 28 Ocak 2004 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Emekli Sandığı'nın, Eşdeğer ilacın ucuz olanının yazılması uygulamasına karşı karar verdi.

Danıştay, Sağlık Bakanlığı'nın ??Biyo eşdeğerlilik ve biyoyararlanım'' bakımından uygun olduğuna ilişkin bilimsel raporunu ve onayını almadan uygulamanın sürdürülemeyeceğini bildirdi. Danıştay'dan Emekli Sandığı'na mensup yaklaşık 1 milyon 800 bin emekli ile onların sağlık yardımından yararlanma hakkı bulunan yasal yakınlarına ?müjde' niteliğinde bir ??örnek karar'' çıktı. Buna göre, Emekli Sandığı, emeklilerine, doktorun veya sağlık heyetinin yazdığı ilaçları, ??Bunlar pahalı. Onun için, bunların muadili olan şu ucuz ilacı vereceğim'' diye dayatamayacak. Emekliler, hekimin yazdığı ilaçları alabilecekler.

Danıştay kararıyla, Emekli Sandığı'nın ??Ucuz İlaç'' uygulamasını başlattığı 1 Mart 2003'ten itibaren, emekli sandığının dayattığı ucuz-jenerik ilacı değil de, sağlık riskine girmemek adına doktorun veya sağlık heyetinin reçeteye yazdığı orijinal pahalı ilacı alan emekliler, kendi ceplerinden ödedikleri fiyat farkını belgeleyerek Emekli Sandığı'ndan geri isteyebilecekler. Emekli Sandığı, bu istemi reddederse, emekli bu kez mahkeme yoluyla bu farkı kesin olarak alabilecek.

Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu, Emekli Sandığı'nın 1 Mart 2003'ten itibaren uygulamaya koyduğu ??İlaç Kullanımında Referans Fiyata Göre Ödeme Yapılması'' yönündeki düzenleyici işlemini, 25 Aralık 2003 tarihli kararında oy çokluğuyla iptal etti. Karara bir üyenin muhalif kaldığı öğrenildi. Danıştay'ın örnek kararında olay şöyle özetlendi ve gerekçelendirildi:

İlaçların her aşamada denetimi Sağlık Bakanlığı'nın yetkisindedir. Dolayısıyla, ilaçların biyoyararlanım ve biyoeşdeğerlilik incelemesini yaparak eşdeğer ilaç gruplarının belirlenmesinin de Sağlık Bakanlığının yetkisinde olduğu açık. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nce, ilaçların (Biyoyararlanım+biyoeşdeğerlilik) uygunluğu kanıtlanıp kanıtlanmadığına bakılmadan ve Sağlık Bakanlığı'nın olumsuz görüşüne rağmen; dava konusu (Referans Fiyat) tespitine ilişkin tesis ettiği işlemin yetki, sebep, konu unsurları yönünden hukuka aykırı olduğu sonucuna oyçokluğuyla varılmıştır.  

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber