GATA çadıra çıktı

1999 depreminde ağır hasar alan GATA binaları aradan geçen 15 yılda yenilenmedi. Önce Soma faciası ardından da deprem olunca GATA komutanı binaları boşalttırdı. Askerler şimdi hastane bahçesinde kurulan dev çadırlarda kalıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Haziran 2014 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
GATA çadıra çıktı

Helin Şahin

GATA'yı "Olası facia" paniği sardı. Depremde hasar görümüş ve yıkılması gereken binalarda hizmet veren Haydarpaşa GATA Komutanı Tümgeneral Özkut Soma faciasının ardından yayınladığı emirle binaları apar topar boşalttı. 14 Mayıs'ta Ege ve İstanbul'u sarsandepremin ardından ise binalar jet hızıyla boşaltılarak yüzlerce asker çadırlara yerleştirildi. Askerler bir aydır hastane bahçesindeki çadırlarda konaklıyor.

Soma faciası tetikledi

1999 depreminden sonra hasar gören, 2006 yılında kesin olarak yıkılması gerektiğine karar verilen ve son olarak da Şubat 2014'te "Olası depreme dayanıksız, yıkılıp yeniden yapılmalı" şeklinde rapor verilen GATA bahçesinde askerlerin kaldığı binalar Soma faciasının ardından boşaltıldı. İddiaya göre, Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının ardından panik olan GATA komutanı Tümgeneral Tarık Özkut "Allah korusun Soma olayının üzerine bir de burada olası deprem meydana gelirse yaşanacakların hesabını veremeyiz" diyerek riskli binaları derhal boşaltma emri verdi.

Deprem paniği artırdı

Soma faciasının hemen ardından GATA'nın bahçesinde bulunan Muhafız, Hizmet ve Ulaştırma Bölük Komutanlıkları binaları yavaş yavaş boşaltılmaya başlandı. Tam da bu sırada merkez üssü Gökçeada olan deprem meydana geldi ve İstanbul sallandı. GATA'yı saran panik ile İstanbul'u da sallayan depremin yaşandığı 14 Mayıs günü yüzlerce askerin kaldığı ve hasarlı olan 4 bina jet hızıyla boşaltıldı. Askerler GATA'nın bahçesinde bulunan büyük spor çadırı ve ek kurulan diğer iki çadıra yerleştirildi.

Başbakanlık bilgi istedi

Yaklaşık, bir aydır hastane bahçesinde kurulan dev spor çadırında kalan askerlerin kişisel ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı yaşadıkları belirtilirken, söz konusu binaların akibeti ile ilgili ise henüz bir gelişme olmadığı kaydedildi. Askerlerin yaşam şartlarından şikayetçi oldukları yönünde BİMER'e (Başbakanlık İletişim Merkezi) yazı yazdıkları ve Başbakanlık yetkililerinin konuyla ilgili GATA yetkililerinden bilgi istediği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber